Business
Jumătate dintre start-up-urile din Israel şi-au anulat investiţiile din cauza războiului
Aproape jumătate (49%) dintre companiile israeliene de tehnologie au raportat că îşi anulează investiţiile din cauza războiului şi doar 31% şi-au exprimat încrederea că vor putea strânge bani anul viitor, scrie publicaţia The Jerusalem Post, care citează un raport al Startup Nation Central (SNC).
Startup Nation Central (SNC) a publicat raportul „Un an de inovaţie israeliană în război” în weekend, analizând impactul conflictului în desfăşurare asupra ecosistemului tehnologic al Israelului, inclusiv diferenţele substanţiale dintre regiunile ţării şi nivelul scăzut de încredere în eforturile guvernului. Printre cele mai îngrijorătoare constatări ale raportului au fost incertitudinea financiară creată şi impactul disparat al războiului asupra diferitelor regiuni din Israel.
Aproape jumătate (49%) dintre companiile israeliene de tehnologie au raportat că îşi anulează investiţiile din cauza războiului şi doar 31% şi-au exprimat încrederea că vor putea strânge bani anul viitor. Investitorii au împărtăşit această perspectivă prudentă, tot aproape jumătate (48%) observând o scădere a activităţii investiţionale în anul următor şi doar 31% aşteptând o creştere.
Raportul combină analiza macroeconomică a indicatorilor financiari cu informaţiile din sondajele efectuate în rândul managerilor şi investitorilor din industria israeliană, unul dintre sondaje concentrându-se pe partenerii şi managerii superiori ai fondurilor şi firmelor de investiţii şi un alt sondaj care se concentrează pe fondatorii şi directorii executivi ai companiilor din domeniul tehnologiei de la start-up-uri în stadiu incipient până la companii cotate la bursă. Raportul include şi date din platforma Finder.
Raportul a constatat că cea mai proastă situaţie este în nordul Israelului, unde 69% dintre companiile de tehnologie şi-au exprimat îngrijorarea majoră cu privire la capacitatea lor de a strânge fonduri în anul viitor, în timp ce 40% iau în considerare transferul activităţilor lor, integral sau parţial, în alte locaţii.
Raportul a relevat, de asemenea, încrederea deosebit de scăzută în capacitatea guvernului de a conduce eforturile de redresare. Peste 80% dintre companiile din Israel şi-au exprimat îndoielile cu privire la această capacitate, precum şi 74% dintre investitori, care şi-au exprimat îngrijorări similare cu privire la capacitatea guvernului actual de a contribui la refacerea ecosistemului local.
Cu toate acestea, în ciuda provocărilor majore, raportul indică şi semne de rezistenţă în industria locală de tehnologie, dezvăluind că de la izbucnirea războiului, companiile de tehnologie au strâns 7,8 miliarde de dolari, în scădere cu doar 4% faţă de anul precedent.
În plus, tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii au totalizat 9,6 miliarde dolari, o uşoară scădere de la 10,6 miliarde dolari anul precedent.
„Puterea ecosistemului tehnologic al Israelului este susţinută de performanţa robustă a sectorului securităţii cibernetice şi de companiile înfloritoare care se extind. Cu toate acestea, companiile aflate în stadiu incipient s-au confruntat cu provocări mai semnificative, evidenţiind o disparitate în rezilienţa globală a ecosistemului”, se arată în raport.
Potrivit raportului, tendinţele investiţiilor în Israel sunt similare cu cele din SUA, în ciuda complexităţii regiunii. Conform rapoartelor PitchBook din decembrie 2023 şi iunie 2024, piaţa de capital de risc din SUA rămâne, de asemenea, limitată, investitorii tinzând să acorde prioritate rundelor de strângere de fonduri conduse intern, precum şi exprimând incertitudinea cu privire la o redresare mai largă a pieţei.
Raportul indică, de asemenea, semne de optimism în rândul unor jucători din industrie, cu mai mult de jumătate dintre companii încrezătoare în capacitatea lor de a creşte în anul următor, iar 72% dintre investitori cred în capacitatea tehnologiei israeliene de a continua să prospere în ciuda provocări.
„Tehnologia israeliană a demonstrat o rezistenţă incredibilă în faţa conflictelor prelungite şi a provocărilor tot mai mari. Dar această rezistenţă nu poate fi considerată de la sine înţeles. Lipsa planificării pe termen lung – fie în politica bugetară, în infrastructura de cercetare sau în viitorii factori de creştere – creează incertitudine care ar putea submina impulsul nostru. Acum, mai mult ca niciodată, guvernul trebuie să acţioneze în mod responsabil pentru a se asigura că sectorul continuă să prospere, să atragă investiţii şi să asigure viitorul economiei noastre”, a scris în raport CEO-ul SNC, Avi Hasson.
El a adăugat: „Există un consens în industrie. Încrederea în capacitatea guvernului de a reabilita şi hrăni sectorul tehnologic este îngrijorător de scăzută, în ciuda acţiunilor utile şi rapide”, iar „instabilitatea actuală determină multe companii israeliene să-şi reconsidere următorii paşi pentru a-şi asigura creşterea afacerilor”.
Hasson a cerut guvernului „să lucreze pentru a-şi demonstra angajamentul faţă de dezvoltarea sectorului tehnologic, care este lucrul esenţial pentru protejarea economiei israeliene şi în beneficiul tuturor cetăţenilor săi”.