Profil de antreprenor

Lecția de olărit, afacerea prin care modelează piața evenimentelor

Posted on

Cristian Munteanu și-a abandonat afacerea pentru o activitate care s-a dovedit mult mai profitabilă. De fapt, totul a pornit de la un hobby care, în scurt timp, a devenit business de succes. Astăzi, Cristian Munteanu este unul dintre cei mai cunoscuți meșteri olari din România. Iar pentru că își dorește să împărtășească lumii întregi secretele acestei frumoase meserii, ține numeroase cursuri și workshopuri de olărit.

Pasiunea pentru olărit a venit pe neașteptate pentru meșterul popular Cristian Munteanu, cu 12 ani în urmă. Deși avea deja 40 de ani și nu se gândea că-și va mai schimba activitatea, fiind antreprenor, s-a hotărât să se îndrepte către această frumoasă artă. Surpriza a fost să descopere că este chiar mai bănoasă decât afacerea pe care o avea. Asta însă după ce a învățat, a muncit și, în timp, a devenit unul dintre cei mai buni olari din țară. 

Cristian Munteanu a lucrat mai mulți ani ca agent imobiliar și agent comercial, apoi și-a deschis o afacere proprie, cu ceramică tradițională. Așa a ajuns să se îndrăgostească de olărit, deși mai întâi a crezut că va face doar un business cu oale de lut. „Mergând la Marginea, de unde cumpăram cea mai mare parte a produselor, am văzut meșterii la lucru, iar unul dintre ei făcea un vas foarte mare. Mi-a plăcut atât de mult, încât m-am hotărât să mă apuc de olărit”, explică meșterul.

Dragostea de olărit a venit și pentru că zona din care provine este relativ aproape de cea în care și-a descoperit pasiunea. Pentru iubitorii olăritului tradițional, localitatea Marginea este celebră pentru ceramica neagră, specifică acestei zone. 

Oricine se poate reprofila

Cu opt ani în urmă, Cristian Munteanu a devenit olar „cu acte în regulă” și a început să susțină cursuri și ateliere. Afacerea merge din ce în ce mai bine, fiind solicitat în toate zonele țării. „Susțin ateliere și predau cursuri, inclusiv în școli, când e „Săptămâna altfel” sau „Săptămâna verde”, sunt solicitat pentru tabere, mai ales pe timpul verii. Sunt foarte multe solicitări pentru team-building-uri și evenimente corporatiste. Va trebui să-mi iau măcar două săptămâni de concediu, pentru că nu am avut nici măcar o pauză în cinci luni”, explică olarul.

Pe piața de evenimente sunt foarte căutați meșterii olari care pot face astfel de ateliere recreative, pentru copii și adulți, iar unii organizatori încearcă acum să-și formeze olarii proprii, care să poată fi introduși în ofertele pentru corporații, olăritul fiind una dintre cele mai solicitate activități în team-building-uri. Cristian Munteanu este unul dintre cei care pot forma astfel de meșteri. El organizează cursurile nu doar pentru distracția participanților, ci și pentru cei care vor să învețe cu adevărat această meserie.

Cele mai citite știri

Exit mobile version