Actualitate

Ligia Deca anunţă un nou tip de burse pentru elevi. Care sunt condiţiile şi câţi bani se primesc

Posted on

Foto: gov.ro

Ministerul Educaţiei a considerat necesar să facă anumite ajustări privind acordarea burselor pentru elevi, în urma feedback-ului primit din sistemul educaţional, dar şi de la societatea civilă şi partenerii sociali, a declarat, luni, ministrul Ligia Deca, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că modificările vor fi aplicate începând cu anul şcolar 2024 – 2025.

În urma feedback-ului primit atât din sistem, cât şi din societatea civilă şi de la partenerii sociali după aplicarea metodologiei în acest an şcolar, am considerat necesar să facem anumite ajustări privind acordarea burselor pentru elevii din şcolile din România. Aceste modificări despre care vorbim astăzi şi care le lansăm în consultare publică se vor acorda începând cu anul şcolar viitor, 2024 – 2025. De asemenea, modul practic de acordare a burselor este detaliat în metodologia de acordare a burselor pe care o vom lansa astăzi în consultare, alături de proiectul de ordonanţă de urgenţă„, a afirmat Deca.

Ea a amintit că, în prezent, elevii beneficiază de bursă de excelenţă de nivel I şi II, bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică şi bursă pentru participarea şcolară a mamelor minore, categorii care se vor regăsi în continuare.

Va fi introdusă, pe lângă bursele existente, şi bursa de rezilienţă.

Toate aceste categorii se vor regăsi în Legea învăţământului preuniversitar. Practic, odată cu noua lege, am triplat numărul de beneficiari de burse din şcolile din România. Ordonanţa despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă – bursa de rezilienţă. Scopul acestei burse este de a motiva şi elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze. (…) Cuantumul bursei de rezilienţă va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obţinut cel puţin media anuală 7 şi se află în primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor. De bursa de rezilienţă vor beneficia şi elevii cu afecţiuni oncologice sau cronice şcolarizaţi pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul aşa numitei ‘Şcoli din spital’ sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari introdusă acum la bursa de rezilienţă şi bursa socială„, a explicat Ligia Deca.

Potrivit ministrului, în ceea ce priveşte bursa de rezilienţă pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare din anul şcolar în curs, iar pentru elevii de clasa a IX-a media de admitere la liceu.

O altă modificare, vizează bursa de merit, care urmează să se acorde, conform proiectului, „tuturor elevilor cu medii anuale de cel puţin 9,50”.

„Bursele de merit se acordă în continuare şi elevilor care au obţinut premiile I, II, sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, Premiul I la etapele naţionale ale concursurilor sau competiţiilor şcolare sau extraşcolare recunoscute sau finanţate sau nefinanţate de Ministerul Educaţiei şi elevilor care au obţinut medalia de aur sau locul I la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale olimpice sau la probele olimpice. Bursa de merit va avea acelaşi cuantum ca şi până acum de 450 lei pe lună”, a arătat Ligia Deca.

Conform acesteia, bursele de merit şi de rezilienţă cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu şi liceu, inclusiv învăţământul profesional şi dual. „Se menţine măsura acordării burselor pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase”, a mai explicat ministrul.

Deca a spus că doar în situaţia în care la nivelul unei clase bursele de merit şi de rezilienţă cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor acest procent poate fi mai mic de 30%.

De asemenea, bursa de excelenţă, de merit, de rezilienţă şi bursa tehnologică se acordă doar celor care au obţinut media zece la purtare sau calificativul „Foarte bine” la finalul anului şcolar anterior.

„Am prevăzut explicit că, în situaţia în care elevii acumulează zece sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună, nu mai primesc bursa de excelenţă, rezilienţă sau merit, socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, în luna respectivă. (…) Am crescut de la 18 ani la 30 de ani limita de vârstă pentru acordarea burselor sociale pentru elevii din Programul „A doua şansă” sau de la formele de învăţământ cu frecvenţă redusă neangajaţi pe piaţa muncii”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Cele mai citite știri

Exit mobile version