Business
Listarea mult așteptată care va dezmorți piața de capital din SUA
Piața globală de oferte publice inițiale (IPO), aflată de aproape doi ani în stagnare în ceea ce privește listări de valoare foarte mare, se pregătește să iasă din amorțire. Producătorul de procesoare ARM, cu sediul în Marea Britanie și deținut de SoftBank din Japonia, se va lista la bursa din New York, Nasdaq, până la sfârșitul anului printr-o ofertă care se va ridica la multe miliarde de dolari.
În documentele depuse în cadrul cererii pentru listarea pe Nasdaq, ARM nu a dat niciun preț estimativ al acțiunilor ce urmează să fie scoase la vânzare. O evaluare a companiei vine însă de la Softbank, care a cumpărat recent un pachet de aproape 25% din acțiuni de la fondul de investiții pe care îl deține, Vision Fund. Conform prețului achitat, producătorul de cipuri este evaluat la 64 miliarde dolari. Valoarea este dublă comparativ cu prețul plătit de SoftBank în 2016, 32 miliarde dolari, pentru a cumpăra ARM și pentru a-l delista (producătorul era listat pe bursele din Londra și New York din 1998). Vision Fund este deținut de SoftBank împreună cu fonduri suverane de investiții din Arabia Saudită și Abu Dhabi și a cumpărat pachetul de acțiuni al ARM în 2017 pentru 8 miliarde dolari.
ARM a dezvoltat și a licențiat de mult timp produse de unități centrale de procesare (CPU) de înaltă performanță, cu costuri reduse și eficiente din punct de vedere energetic, ca și tehnologia aferentă, pe care se bazează multe dintre companiile de semiconductori și producătorii de echipamente originale din lume pentru a-și dezvolta produsele. Procesoarele ARM sunt produse de companii precum Amazon, Alphabet, AMD, Intel, Nvidia, Qualcomm și Samsung, iar tehnologia sa este inclusă și în cipurile Apple pentru iPhone. ARM a arătat în dosarul depus la autoritatea e reglementare din SUA că tehnologia sa a fost inclusă în peste 30 de miliarde de cipuri livrate în anul fiscal 2023. Compania percepe de obicei o taxă pentru fiecare cip care este livrat folosind tehnologia sa.
Compania cu sediul în Marea Britanie este unul dintre cei mai importanți producători de procesoare la nivel mondial și a luat avânt odată cu apariția smartphone-urilor și a aparatelor de comunicare sau procesare mobile. SoftBank a încercat să vândă ARM către Nvidia, producător gigant de procesoare grafice din SUA, o tranzacție inițiată în 2020, prin care compania era evaluată la 40 miliarde dolari în numerar și acțiuni. Tranzacția ar fi fost foarte profitabilă pentru SoftBank având în vedere creșterea mare a cotației Nvidia din acest an, dar acordul a fost anulat în februarie 2022 din cauza unor „provocări importante de reglementare”.
ARM a raportat un profit net de 524 milioane dolari, la venituri de 2,68 miliarde dolari în anul fiscal 2023, care s-a încheiat în martie. Veniturile din 2023 ale companiei au fost în ușoară scădere față de vânzările companiei din 2022, de 2,7 miliarde de dolari. Compania se confruntă cu dificultăți din cauza încetinirii cererii pentru produse precum smartphone-urile, care a lovit firmele de cipuri în general. Vânzările nete ale ARM au scăzut cu 4,6% față de an în al doilea trimestru al anului în curs, iar compania a intrat pe pierdere, conform rezultatelor financiare ale SoftBank. Între timp, Fondul Vision al SoftBanks a ajuns la pierderi de miliarde de dolari din cauza pariurilor tehnologice care s-au acutizat din cauza dobânzilor bancare ridicate.
Prin lisarea ARM, SoftBank încearcă să realizeze un exit în profit, dar într-o perioadă în care industria globală de tehnologie stagnează și se confruntă cu o scădere a cererii pentru produse IT&C. Gigantul japonez a mai făcut pariuri pierdute în trecut în care a rămas fără miliarde de dolari. Cel mai faimos caz este investiția de 4,4 miliarde dolari în compania de HR WeWork din vara anului 2017, o achiziție care evalua compania la 20 miliarde dolari. La începutul lui 2019, SoftBanka investit din nou în acțiunile WeWork suma de 10,5 miliarde dolari, care arăta o evaluare de 47 miliarde dolari. Între timp, WeWork a trecut prin diferite probleme, dar a reușit să se listeze la finele lui 2019, cu o evaluare de 10 miliarde dolari, iar în prezent are o capitalizare pe bursa din New York de doar 326 milioane dolari.
Oferte publice în 2023
Analiștii se așteaptă ca IPO-ul ARM să fie cel mai mare din 2023, deși nu toată lumea este de acord că producătorul are valoarea pe care o anunță SoftBank. La sfârșitul lunii trecute, analiștii Bernstein au evaluat valoarea justă de piață a ARM la aproximativ 40 de miliarde de dolari, pe baza analizei preliminare a informațiilor financiare limitate disponibile la acea vreme.
În primul semestru al anului, ofertele publice inițiale din SUA au adunat 10,1 miliarde dolari prin 63 de IPO-uri, conform unui raport al EY. Cifrele sunt mai bune decât anul trecut, dar sunt sub anii anteriori. Cea mai mare ofertă din prima jumătate a anului a avut valoarea de 4,4 miliarde dolari, adică 40% din suma totală adunată în toată perioada. În ciuda încetinirii pieței IPO din SUA din ultimele trimestre, multe dintre problemele care au contribuit la deficitul de activitate au început să se diminueze în primul semestru al anului. Acțiunile au revenit de la minimele din al doilea semestru din 2022, este posibil ca inflația să fi atins un vârf, creșterile ratelor dobânzii s-ar putea apropia de final, iar volatilitatea a scăzut la nivelurile minime de dinainte de COVID.
Cu toate acestea, piața IPO va avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera decât s-a estimati. Criza bancară neprevăzută din primul semestru al anului 2023 a generat incertitudine pe piețe, dar temerile de contagiune par să fi dispărut, generând optimism pentru mai multă activitate în jumătatea din spate a anului 2023 și în 2024. „În ciuda ritmului lent continuu al IPO-urilor, îmbunătățirile recente ale sentimentului pieței și creșterea activității ulterioare ar putea fi un semnal al unor zile mai luminoase pe piața IPO la sfârșitul acestui an sau anul viitor”, spune Mark Schwartz, IPO and SPAC Capital Markets Advisory Leader, EY. Listarea ARM ar putea contribui la revenirea pieței.