Timp liber
Mai mult de jumătate din români au alocat între 1.000 şi 3.000 de lei pentru sejurul din această vară, pe litoralul românesc
Potrivit unui studiu realizat de platforma hoteliere online Travelminit.ro, 70% dintre respondenţi au rezervat deja sau urmează să rezerve un sejur pe litoral. În topul preferinţelor turiştilor sunt staţiunile Eforie Nord şi Sud, cu 24.4% din voturi, şi Mamaia, cu 20.7% din voturi. Atunci când vine vorba despre bugetul pentru concediul pe litoralul românesc, 54% dintre turişti susţin că şi-au alocat între 1.000 şi 3.000 de lei pentru sejurul din această vară.
”Prima jumătate a verii a fost una extrem de aglomerată pe litoralul românesc, mai ales că la începutul lunii iulie au avut loc aici două mari festivaluri de muzică, două evenimente care au adus zeci de mii de festivalieri în staţiunile de la Marea Neagră. Deşi preferinţele turiştilor s-au schimbat de-a lungul timpului, mai ales că acum există o diversitate de opţiuni şi tendinţe interesante pentru petrecerea unei vacanţe în ţară, litoralul românesc rămâne o destinaţie preferată pe timp de vară. Potrivit unui studiu realizat de platforma hotelieră online Travelminit.ro, 70% dintre respondenţi au rezervat deja sau urmează să rezerve un sejur pe litoral, astfel că a venit momentul să aflăm care sunt preferinţele acestora în materie de concedii la mare”, arată platforma.
Conform datelor emise de Travelminit.ro, în topul preferinţelor turiştilor sunt staţiunile Eforie Nord şi Sud, cu 24.4% din voturi, şi Mamaia, cu 20.7% din voturi. Un procent bun au obţinut şi Venus, Saturn şi Jupiter, alături de tradiţionalele Neptun şi Olimp. Românii preferă aceste destinaţii fie pentru că le place plaja (30.3%), fie pentru că au găsit un raport calitate/preţ pe placul lor (21.9%).
Hotelurile sunt în continuare cele mai solicitate pe litoralul românesc, fiind preferate de 57.7% dintre participanţii la studiu. Urmează pensiunile şi apartamentele, preferate în special de către cei care vin într-un grup mai mare. În acelaşi timp, 40% dintre români nu optează pentru nicio masă la unitatea de cazare la care stau, ceea ce înseamnă că cei mai mulţi preferă să aibă flexibilitate la acest capitol şi să meargă să mănânce la terasele şi restaurantele din staţiuni, precum şi la autoserviri.
În ceea ce priveşte timpul petrecut pe litoral, cei mai mulţi români preferă un sejur 5-7 zile (54%) şi doar 10% dintre ei ar merge pe varianta unui concediu mai lung de 7 zile. Nu în ultimul rând, maşina personală rămâne principalul mijloc de deplasare spre mare, mai ales că cei mai mulţi turişti vor călători alături de familie sau în cuplu.
Atunci când vine vorba despre bugetul pentru concediul pe litoralul românesc, 54% dintre turişti susţin că şi-au alocat între 1.000 şi 3.000 de lei pentru sejurul din această vară. De asemenea, 47% dintre ei sunt de părere că tarifele sunt mai mari în comparaţie cu cele de anul trecut, pe când 30% spun că sunt similare cu 2023.
”Este cea mai bună vară pentru litoralul românesc, atât din punctul de vedere al hotelierilor, cât şi din perspectiva turiştilor. În anii pandemiei au existat numeroase restricţii care au afectat concediile românilor, pe când anul trecut, au apărut îngrijorări pe fondul temperaturilor scăzute ale apei Mării Negre. În acest sezon estival, în schimb, turiştii se pot bucura liniştiţi de litoral: vremea este caldă, temperatura medie a apei este de aproximativ 25 de grade, plus că există o varietate de unităţi de cazare, la care pot plăti inclusiv cu vouchere de vacanţă”, arată platforma.
De asemenea, respondenţii la chestionarul Travelminit au menţionat şi alte avantaje ale litoralului românesc. Printre acestea se numără plaja şi accesul facil la mare, activităţile recreative, unele servicii.
„Ne bucurăm că există un interes crescut pentru litoralul românesc şi în acest an, mai ales în contextul în care încercăm, alături de partenerii noştri, să le oferim clienţilor cele mai bune oferte în staţiunile de la mare. De asemenea, pe Travelminit.ro vă aşteaptă şi o varietate de unităţi de cazare cu vouchere de vacanţă, inclusiv pe litoral, unde încă avem locuri disponibile, astfel că le recomandăm celor care vor să meargă, să facă rezervare din timp, deoarece luna august este, de obicei, cea mai aglomerată”, spune Rita Szilveszter, marketing manager.
Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţă rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conţine 7.500 de unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă şi acoperă o gamă largă de cazare în toată ţara (litoral, munte, destinaţii balneoclimaterice şi oraşe mari), fiind lider pe piaţa rezervărilor cu card de vacanţă. Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul şi Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croaţia), cu vânzări de peste 200 milioane de euro şi peste 500 de angajaţi.
În 2022, Szallas Group (inclusiv Travelminit) a fost achiziţionat de către Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce şi media din Polonia, cotată la bursă şi cu sediul în Varşovia.