Timp liber
Mai mult de jumătate dintre lucrătorii din domeniul filmului şi al televiziunii din Regatul Unit sunt încă şomeri după grevele de la Hollywood
Mai mult de jumătate din forţa de muncă din domeniul filmului şi al televiziunii din Regatul Unit este încă fără loc de muncă la un an după grevele de la Hollywood din 2023, conform unei noi cercetări, scrie The Guardian.
Potrivit unui sondaj realizat de sindicatul Bectu pe un eşantion de peste 2 300 de lucrători din domeniul filmului şi al televiziunii, 52% dintre lucrătorii din sectorul filmului din Regatul Unit nu au un loc de muncă, 51% în domeniul dramaturgiei TV, 57% în domeniul televiziunii fără scenariu şi 53% în domeniul reclamelor.
Doar 6 % dintre aceştia au declarat că au înregistrat o recuperare completă a locurilor de muncă de la acţiunea industrială comună a Sag-Aftra şi a Writers Guild of America.
Cifrele sunt în scădere faţă de 68% care nu aveau un loc de muncă într-un sondaj din februarie 2024 şi 74% care nu aveau un loc de muncă în septembrie 2023, ceea ce, potrivit Bectu, indică o redresare lentă.
Cu toate acestea, numărul respondenţilor care intenţionează să părăsească industria de film şi televiziune în următorii cinci ani este în creştere, de la 24% în septembrie 2023 la 37% în februarie 2024 şi 38% în prezent.
Diversitatea industriei este afectată în mod deosebit, 44% dintre respondenţii de culoare/britanici de culoare intenţionând să părăsească industria în următorii cinci ani, 41% dintre respondenţii asiatici/britanici asiatici şi 40% dintre grupurile etnice mixte şi multiple, comparativ cu 37% pentru respondenţii albi.
Dintre respondenţii cu responsabilităţi parentale şi de îngrijire, 41% se gândesc să părăsească industria în următorii cinci ani, comparativ cu 36% dintre cei fără responsabilităţi; în timp ce cifrele sunt de 42% pentru respondenţii cu un handicap şi 37% pentru cei fără handicap.
De asemenea, este mult mai puţin probabil ca lucrătorii mai în vârstă să aibă un loc de muncă în prezent, 31% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani fiind în prezent şomeri, comparativ cu 46% dintre cei cu vârste cuprinse între 24 şi 34 de ani, 50% dintre cei cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani, 57% dintre cei cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani, 58% dintre cei cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani şi 68% dintre cei cu vârste peste 65 de ani.
Cei chestionaţi au remarcat impactul semnificativ asupra sănătăţii financiare şi psihice, 70% dintre aceştia declarând că au avut probleme cu bunăstarea lor psihică.
„Industria îşi schimbă forma”, a declarat un sculptor. „Nu pare ceva temporar. Se simte ca o schimbare pe termen lung. Şi a fost unul dintre cei mai grei ani pe care i-am trăit vreodată, atât din punct de vedere financiar, cât şi emoţional. Nu suntem sprijiniţi în niciun fel”.