Opinii

Manual simplu de reducere a cheltuielilor

Posted on

Numai politician să nu fii. Să trebuiască să faci cumva să oprești creșterea deficitului bugetar, în condițiile în care orice ai face, are un cost electoral enorm, mai ales că se apropie alegerile. Dacă tai cheltuielile, în mod sigur austeritatea ar lovi anumite categorii de „alegători”, iar la urna de vot vor avea grijă să te taxeze. Dacă, dimpotrivă, vrei să crești veniturile, trebuie să majorezi taxele și impozitele sau să introduci altele noi, iar asta, în mod sigur, nu face bine, pentru că, iarăși, o astfel de decizie sigur lovește în una sau mai multe categorii de contribuabili care au drept de vot. Dacă nu faci nimic și lași lucrurile așa cum sunt, iar nu e bine întrucât tocmai a apărut deasupra capului sabia suspendării fondurilor europene. 

Faptul că membrii coaliției de guvernare întârzie să ia o serie de măsuri concrete de echilibrare a deficitului bugetar trădează faptul că le e greu. În spatele ușilor închise, ei știu că orice decizie ar lua înseamnă voturi în minus pentru ei. Așa că motivul pentru care tot amână deciziile este acela că nu știu cum să facă să ia niște măsuri care să aibă drept rezultat o pierdere cât mai mică de voturi. Nici nu pot întârzia foarte mult pentru că, de cealaltă parte, sunt birocrații de la UE care îi amenință că dacă nu rezolvă treaba mai repede, le taie din banii europeni, ceea ce ar însemna o lovitură de imagine îngrozitoare și, implicit, un eșec electoral. 

Altfel, să oprești creșterea deficitului bugetar este extrem de simplu. Este suficient să te uiți pe execuția bugetară și să vezi ce scriu specialiștii care se pricep. Cifrele pentru prima jumătate a acestui an arată că România a cheltuit aproape 100 de miliarde pe asistență socială, aici intrând tot ce înseamnă vouchere, subvenții și ajutoare. Legat de asta, Daniel Dăianu le-a dat guvernanților soluția pe tavă pentru echilibrarea bugetului: Asistenţa socială să fie cât mai ţintită (nu acordată indiferent de veniturile gospodăriilor). Așadar, o simplă decizie de eliminare a unor vouchere, subvenții și ajutoare, acordate doar din rațiuni populiste, ar duce la mult doritul echilibru dintre venituri și cheltuieli fără absolut nicio problemă. În ceea ce privește veniturile, o altă soluție, la fel de simplă, vine de la economistul-șef al BNR. Conform explicațiilor lui Lazea, din cauza numeroaselor scutiri şi exceptări de la plata taxelor şi impozitelor, România are astăzi un sistem fiscal regresiv, în care cei care câştigă mai mult plătesc la buget mai puţin. Eliminarea acestor scutiri şi exceptări ar putea să aducă peste 2 procente din PIB, adică ceea ce este necesar pentru rezolvarea problemei fiscale. 

Așadar, ca să se încadreze în ținta de deficit, politicienii nu trebuie să ia decât două decizii simple și clare: să elimine facilitățile fiscale și să dea vouchere și ajutoare doar cui are nevoie. Problema este că aceste două măsuri ar lovi exact în zona sensibilă a electoratului, iar ei, cei care decid, sunt, mai întâi de toate, politicieni, iar ei știu că astfel de decizii s-ar traduce prin pierdere de capital electoral. Ar vrea ei să reducă creșterea deficitului, dar mai mult ar vrea să nu piardă voturi. Numai politician să nu fii… 

Cele mai citite știri

Exit mobile version