Actualitate

Marea Britanie: Încetinirea creşterii salariilor nu va fi suficientă pentru ca Banca Angliei să reducă dobânzile

Posted on

Foto: iStock

Creşterea salariilor în Marea Britanie a încetinit mai mult decât se estima în trimestrul patru din 2023, arată datele publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), dar nu este suficient pentru ca Banca Angliei (BoE) să scadă curând dobânzile, transmit Reuters şi Bloomberg.

Excluzând bonusurile, câştigurile au crescut în ritm anual cu 6,2%, faţă de un avans de 6,7% în perioada septembrie – noiembrie 2023, sub aşteptările analiştilor. Este cel mai lent ritm de creştere începând din perioada august – octombrie 2022 , arată datele ONS. Salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au crescut cu 1,9%.

Datele sugerează că înăsprirea pieţei forţei de muncă nu este suficientă pentru a-i mulţumi pe oficialii îngrijoraţi de ameninţarea unei spirale a salariilor şi preţurilor.

Analiştii se aşteaptă ca în primăvară rata inflaţiei să atingă ţinta de 2%, dar Banca Angliei să menţină cel puţin până în iunie dobânzile la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.

Rata şomajului în trimestrul patru din 2023 s-a situat la 3,8%, sub estimări, şi în scădere de la un nivel de 3,9% în perioada septembrie – noiembrie 2023. Este cel mai scăzut nivel din perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 26.000, la 932.000 în perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024. Este a 19-a lună de declin consecutiv al numărului locurilor de muncă vacante.

Cele mai citite știri

Exit mobile version