Tehnologie

Microsoft pregăteşte un nou model AI pentru a concura cu Google și OpenAI

Foto: iStock

Microsoft pregăteşte la nivel intern un nou model de limbaj AI suficient de mare pentru a concura cu cele ale Google, parte a grupului Alphabet, şi OpenAI, a relatat luni The Information, citată de Reuters.

Noul model, denumit intern MAI-1, este supravegheat de recent angajatul Mustafa Suleyman, co-fondatorul Google DeepMind şi fostul CEO al startupului AI Inflection, se arată în articol, citând doi angajaţi ai Microsoft care cunosc acest efort.

Scopul exact al modelului nu a fost încă determinat şi va depinde de cât de bine funcţionează.

Microsoft ar putea previzualiza noul model imediat după conferinţa pentru dezvoltatori Build, de la sfârşitul acestei luni.

Microsoft a refuzat să comenteze atunci când a fost contactată de Reuters.

MAI-1 va fi ”mult mai mare” decât modelele anterioare mai mici, open source, pe care Microsoft le-a antrenat anterior, ceea ce înseamnă că va fi mai scump.

Microsoft a lansat luna trecută un model mai mic de inteligenţă artificială numit Phi-3-mini, deoarece urmăreşte să atragă o bază mai largă de clienţi cu opţiuni rentabile.

Compania a investit miliarde de dolari în OpenAI şi a implementat tehnologia producătorului ChatGPT în suita sa de software de productivitate, permiţându-i să preia conducerea timpurie în cursa AI generativă.

Microsoft a pus deoparte un grup mare de servere echipate cu unităţi de procesare grafică Nvidia, împreună cu cantităţi mari de date, pentru a îmbunătăţi modelul.

MAI-1 va avea aproximativ 500 de miliarde de parametri, în timp ce GPT-4 OpenAI are 1.000 de miliarde de parametri, iar Phi-3 mini măsoară 3,8 miliarde de parametri.

Microsoft l-a numit pe Suleyman în martie ca şef al unităţii AI pentru consumatori nou creată şi a angajat câţiva angajaţi ai Inflection.

Noul model nu este preluat de la Inflection, deşi se poate baza pe datele de antrenament de la pornire, a adăugat articolul.

Cele mai recente știri

To Top