Transporturi

Mii de şoferi ai Uber, Lyft şi DoorDash intră în grevă în SUA de Valentine’s Day, pentru salarii decente

Foto: iStock

Mii de şoferi ai platformelor de partajare a călătoriilor Uber, Lyft şi ai aplicaţiei de livrare a alimentelor DoorDash vor intra în grevă în Statele Unite de Valentine’s Day, cerând salarii echitabile, au anunţat luni grupurile de şoferi, transmite Reuters.

Aceasta va fi prima grevă de când Uber şi Lyft au devenit publice în 2019.

Şoferii vor picheta în afara aeroporturilor şi a birourilor Uber, au spus două dintre grupuri.

Grevele sunt programate să aibă loc la aproximativ o săptămână după ce Lyft a declarat că ar plăti diferenţa dacă şoferii ar face mai puţin de 70% din ceea ce au plătit şoferii după taxele externe în fiecare săptămână.

”Lucrăm constant pentru a îmbunătăţi experienţa şoferului”, a declarat Lyft, care urmează să raporteze rezultatele trimestriale marţi.

Şoferii, consideraţi antreprenori independenţi, au acuzat platformele că iau sume disproporţionat de mari drept comisioane.

Coaliţia Justice For App Workers, care reprezintă aproximativ 130.000 de şoferi şi lucrători de livrare, a declarat că şoferii săi nu vor oferi curse către şi de la aeroporturi între orele 11:00 şi 13:00 în 10 oraşe din SUA.

”Prin faptul că nu plătesc şoferilor un salariu cu care să poată trăi, şoferii abia îşi pot permite strictul necesar”, a declarat Shantwan Humphrey, şofer din Dallas, Texas.

În timp ce mulţi şoferi se înscriu la aceste firme pentru a-şi suplimenta veniturile din alte locuri de muncă, unii conduc cu normă întreagă pentru platforme.

”La un an de stabilire a preţurilor algoritmice, şoferii au înregistrat o scădere incredibilă a salariului nostru… indiferent de calculele şi algoritmii pe care îi folosesc, este absolut inutil”, a declarat Nicole Moore, preşedinta sindicatului Rideshare Drivers United din California, pentru Reuters.

În 2023, câştigurile brute medii lunare ale şoferilor Uber au scăzut cu 17,1%, în timp ce cele ale şoferilor Lyft au crescut cu 2,5%, potrivit Gridwise, care analizează datele privind mobilitatea.

”Câştigurile şoferilor rămân puternice, iar în T4 2023, şoferii din SUA câştigau aproximativ 33 de dolari pe oră utilizată”, a spus Uber

Potrivit companiei, majoritatea şoferilor săi au fost mulţumiţi de ceea ce au câştigat.

DoorDash nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Cele mai recente știri

To Top