Deprecated: Funcția WP_Dependencies->add_data() a fost apelată cu un argument care este considerat învechit începând cu versiunea 6.9.0. Comentariile condiționale IE sunt ignorate de toate navigatoarele acceptate. in /var/www/incomemagazine.ro/public/wp-includes/functions.php on line 6131
Actualitate

Ministrul Agriculturii: Abatoarele din România au în magazinele de retail o piață în creștere pentru vânzarea cărnii de porc românesc

Abatoarele din România au în magazinele de retail o piață în creștere pentru vânzarea cărnii de porc românesc, susține ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care a solicitat recent marilor rețele comerciale să introducă pe rafturi mai multă carne românească de porc.

‘În urmă cu o lună, am solicitat marilor rețele comerciale să introducă pe rafturi mai multă carne românească de porc, mai ales în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Mă bucur să constat că îndemnul făcut de Ministerul Agriculturii a fost însușit și că abatoarele din România au în magazinele de retail o piață în creștere pentru vânzarea cărnii de porc românesc. Un exemplu în acest sens este abatorul Periș pe care am avut ocazia să îl vizitez astăzi. Avem producție românească, avem capacitatea să echilibrăm economia prin integrarea producției vegetale în zootehnie, abatorizare și procesare pentru a obține produse alimentare de calitate pe care să le integrăm în magazinele din întreaga țară’, a scris pe Facebook Florin Barbu.

Potrivit unui comunicat al Grupului Periș, transmis AGERPRES, vizita ministrului Agriculturii a fost axată pe rolul procesării locale în asigurarea accesului constant al consumatorilor la carne de porc românească în rețelele de retail.

Vizita a inclus un tur al capacităților de procesare și discuții aplicate despre funcționarea lanțului agroalimentar, cu accent pe integrarea producției locale și pe nevoia de predictibilitate, element esențial pentru ca produsul românesc să fie prezent constant pe raft, nu doar punctual.

Totodată, au fost discutate și direcțiile Ministerului Agriculturii privind sprijinirea fermelor autohtone, gestionarea riscurilor sanitare și dezvoltarea capacităților de procesare din România.

‘Abatorul Periș este un punct strategic pentru industria alimentară a României. Această unitate de procesare a reușit să se dezvolte prin investiții care au depășit 15 milioane de euro în ultimii ani. Avem producție românească, avem capacitatea să echilibrăm economia prin integrarea producției vegetale în zootehnie, abatorizare și procesare pentru a obține produse alimentare de calitate pe care să le integrăm în magazinele din întreaga țară. Practic, abatorul Periș face legătura între fermierii români și consumatori. Cred că trebuie să continuăm pe aceeași politică de a veni cu noi scheme de ajutor pentru a dezvolta industria agroalimentară din România. Pe lângă partea de fonduri europene, noi avem acest program numit Investalim, prin care am semnat contracte de aproape un miliard de euro, și prin scheme de ajutor de stat, în zootehnia din România, am ajutat atât sectorul de porc, cât și sectorul avicol, în peste 90 de ferme. Același lucru trebuie să continuăm să-l facem și din 2026, să creionăm alte programe asemănătoare cu cele pe care le-am avut din 2023 până în prezent. România va deveni cel mai important jucător din Sud-Estul Europei la procesare’, a transmis Florin Barbu, citat în comunicat.

Abatorul Periș este cel mai mare abator privat cu capital românesc din România și procesează preponderent carne de porc din producția locală.

‘Produsul românesc înseamnă trasabilitate, disciplină și respect față de consumatorul final. Cu sprijinul autorităților, putem identifica strategii comune pentru susținerea acestuia și pentru consolidarea încrederii consumatorilor în produsele autohtone. Pentru noi, următorul pas este o fabrică ultramodernă, o investiție menită să garanteze clienților standarde ridicate de calitate’, a declarat Alin Zamfira, președintele Consiliului de Administrație al Abatorului Periș.

Din perspectivă operațională, funcționarea acestui model depinde de stabilitatea cadrului de reglementare și de posibilitatea de a planifica pe termen mediu, în acord cu cerințele pieței și ale rețelelor de retail.

‘Avem capacitate de procesare și producție locală, însă predictibilitatea este esențială pentru planificare. Atunci când regulile sunt clare și aplicate consecvent, procesarea funcționează, livrările sunt constante, iar consumatorii au acces la produse sigure, cu o calitate constantă’, a punctat directorul general al Abatorului Periș, Bogdan Magheru, în comunicat.

În acest context, procesarea nu este doar o etapă tehnică, ci un factor care face posibilă prezența constantă a produsului românesc în retail, în condiții de siguranță și predictibilitate.

‘Abatorul Periș funcționează astăzi conform cu toate normele și reglementările Uniunii Europene, la o capacitate mare, și este unul dintre punctele cele mai importante, din punct de vedere al siguranței sanitare, la nivelul țării. Avem aici medici veterinari care monitorizează în permanență tot fluxul tehnologic, de la sacrificare animalului și până la momentul în care carnea preparată este transformată în produsele finale’, a explicat Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmbovița.

La rândul său, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu, a evidențiat importanța colaborării dintre fermieri, procesatori și autorități, având în vedere că industria porcină din România are nevoie, mai mult ca oricând, ‘de colaborare și de integrare reală în lanțul valoric’.

Pentru perioada următoare, Abatorul Periș are în vedere consolidarea parteneriatelor cu fermierii români și investiții continue în procesare și eficiență, pentru a susține un nivel ridicat și constant de producție locală.

Grupul Periș este format din Abatorul Periș, Cathedral Distribution, Policalita și Almadi Total Distribution și se numără printre cei mai mari procesatori de carne de porc din România. Grupul operează o capacitate anuală de aproximativ 500.000 de capete și o capacitate de procesare de circa 50.000 de tone de carne pe an.

Cele mai recente știri

To Top