Actualitate
Ministrul Economiei: „Taxele și impozitele nu au de ce să crească anul viitor!”
Lideri de top din mediul guvernamental, academic și din sectorul privat s-au reunit astăzi pentru a pune bazele unei strategii naționale ambițioase la conferința „Next Step 2025- Let’s Write the Future Together”. În cadrul evenimentului care și-a propus să abordeze temele cheie pentru viitorul economic și social al României, analizând pașii necesari pentru o dezvoltare durabilă și competitivă în următorii ani, Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat că nu vor crește taxele în România în 2025.
„La Palatul Victoria chiar lucrăm și lucrăm bine. Chiar dimineață am fost rugat de ministrul Burduja să avizăm strategia pe Energie. Avem viziune în Guvern și asta e bine pentru mediul de afaceri, pentru că asta duce la predictibilitate. Taxele și impozitele nu au de ce să crească anul viitor. Teoria despre creșterea TVA nu se justifică, e o prostie, orice creștere cu 1 punct procentual duce la o creștere a inflației cu 0,5%, iar noi încercăm să protejăm puterea de cumpărare a cetățenilor și companiilor românești. Din punct de vedere economic nu se justifică, trebuie să mărim puterea de cumpărare astfel încât produsele românești să fie cumpărate.
Premierul a spus de foarte multe ori, chiar și plastic uneori, că nu vor crește taxele. Anul viitor există discuția despre acest jalon din PNRR care se referă la reforma fiscală, ceea ce înseamnă discuții cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, ci sindicatele, care trebuie să dureze primul semestru, după care în conformitate cu legea șase luni nu poți modifica Codul Fiscal, asta înseamnă că anul viitor nu vor crește taxele. Ce se va întâmpla în noul Cod Fiscal… ideile cu care am venit, deducerile pentru salariile mici sunt importante. Avem o taxare mare în România pe salariile mici, dacă venim cu deduceri crește puterea de cumpărare și înseamnă că companiile românești vor avea vânzări și mai mari, o piață mai mare.
Facilitățile din zona salarială dispar?
E un program de reducere a deficitului pe șapte ani, lucru foarte important. Am explicat Comisiei că 2025-2026 sunt anii de efort maxim în investiții, cu proiecte mari în infrastructură și că trebuie să avem această posibilitate. E un lucru corect, normal, companiile înțeleg – vor să se dezvolte, iau împrumuturi, se dezvoltă, cu producția produsă plătesc împrumuturile. Este mersul normal al economiei, nu merg în concedii și nu fac petreceri. Asta se întâmplă azi în Guvern, banii se duc în investiții, asta ca să vedem de ce e important să avem acest deficit pe șapte ani. Sunt anumite discuții cu privire la excepțiile pe care România le-a avut la Codul Fiscal, sunt peste 500 în ultimii ani, prea mult. Mediul de afaceri zice că trebuie să existe competitivitate egală… Programele pe care le dezvoltăm împreună, schemele de ajutor de stat, merg în continuare. Trebuie să transformăm orice amenințare în oportunitate„, a transmis Ștefan Radu Oprea în cadrul conferinței.