Energie
Ministrul Energiei, la conferința Income Magazine: Anul 2024 va fi cel mai bun an pentru energia românească
Anul 2024 va fi cel mai bun an pentru energia românească, pentru că începem să vedem roadele unor investiții. Am pornit anul trecut o mulțime de apeluri din PNRR și fonduri pentru modernizare, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul conferinței Income Magazine „Soluții pentru România: Energia,” eveniment la care participă toți marii actori din domeniul energiei.
Vrem să avem o rezolvare la trilema energetică, ceea care preocupă o lume întreagă. Cum putem să avem o energie sigură, ieftină sau competitivă și verde? Ori, din punctul nostru de vedere al Ministerului Energiei, răspunsul este investiții, investiții, investiții.
Am pornit anul trecut, anul acesta, o mulțime de apeluri de investiții din PNRR și Fondul pentru Modernizare, având la dispoziție un buget de aproximativ 18 miliarde de euro. PNRR undeva la 1,6, diferența din Fondul pentru Modernizare. Și acestea, într-adevăr, acoperă în special zona de producție de energie verde. Și o să vă spun doar că în ultima zi lucrătoare anului, noi am plecat la 4 dimineața din Ministerul Energii. N-am plecat singur, au fost încă 50 de colegi. Pentru că era foarte important, era ultima zi, înainte să expire o schimbă de ajutor de stat din PNRR, investiția 1, ceea prin care trebuia să finanțăm contracte pentru 950 de megawați producție de energie solară și eoliană, a mai spus ministrul Energiei.
Până la urmă am reușit să semnăm contracte pentru aproape 1700 de megawați. Toate sunt contracte care eu sunt convins că se vor face. O parte s-au făcut deja și oamenii au venit doar la rambursare cu solicitarea de fonduri din PNRR.
De asemenea, din Fondul pentru Modernizare am început să dăm drumul la apeluri foarte importante. În 6 decembrie a pornit apelul pentru instituții publice, undeva la jumătate de miliard de euro, pentru acoperirea consumului instituțiilor publice, primării, centre culturale, spitale, grădinițe, școli, prin panouri fotovoltaice sau în alte cazuri centrale eoliene sau chiar micro-hidrocentrale, ele sunt eligibile.
Dar cei mai mulți își vor pune panouri solare. Și ce înseamnă asta? Înseamnă că vor scădea costurile pentru aceste administrații publice. Și rămân bani pentru alte proiecte, pentru alte investiții în localitățile respective. Categoric.
La 1 martie, din Fondul pentru Modernizare, lansăm două noi apeluri, 815 milioane euro în total, pentru producție de energie verde și acoperirea autoconsumului. Este practic apelul similar din PNRR. Toți cei care n-au reușit să se încadreze în bugetul schemei sau din alte motive n-au depus documente în timp util, iată o nouă șansă să vină pe Fondul pentru Modernizare.