Actualitate

Ministrul Finanţelor anunţă când va efectua Guvernul prima rectificare bugetară din an

Foto: iStock

Guvernul are în plan o rectificare bugetară după ce intră în vigoare Legea cu noile măsuri fiscale, a transmis ministrul Finanţelor pentru Profit.ro.

Rectificarea bugetară ar fi prima din acest an, o situaţie neobişnuită, practica fiind de două rectificări pe an, una în vară şi alta în toamnă, remarcă Profit.ro.

Pentru a putea aloca fonduri instituţiilor care au nevoie foarte mare de bani, inclusiv pentru proiecte cu fonduri UE sau cheltuieli din domeniul sănătăţii, Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de ordonanţă care prevede posibilitatea de a prelua la Fondul de rezervă al Guvernului sumele reprezentând 10% din creditele de angajament şi creditele bugetare, pe care ordonatorii de credite sunt obligaţi, conform legii, să le păstreze.

Guvernul va lua la fondul de rezervă bani de la ordonatorii de credite în funcţie de necesităţi.

Soluţia propusă acum de Ministerul Finanţelor rezolvă probleme majore ale unor instituţii de stat, prin preluarea sumelor respective la Fondul de rezervă, de unde pot fi ulterior alocate.

Rectificarea bugetară care ar trebui să urmeze odată cu intrarea în vigoare a legii ar trebui să aducă şi majorarea deficitului bugetar de la ţinta de 4,4%, pe care a fost construit bugetul pe 2023. În urma discuţiilor cu Comisia Europeană ar exista spaţiu fiscal pentru o majorare a deficitului în zona de 5,5%-5,7% din PIB, reprezentând o reducere de cel puţin jumătate de punct procentual faţă de deficitul de 6,2% de anul trecut (ESA).

Cele mai recente știri

To Top