Măsurile prin care reducem cheltuielile statului și consolidăm veniturile trebuie adoptate cât mai curând pentru a reveni pe o traiectorie sustenabilă, corectând deficitul, altfel riscăm sancțiuni și decredibilizarea țării, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Reacția șefului de la Finanțe vine după ce Comisia Europeană a publicat recomandările privind bugetele statelor membre, în cazul României forul european susținând că țara nu a luat măsuri eficiente pentru corectarea dezechilibrului bugetar.
‘Comisia propune adoptarea unei decizii referitoare la lipsa măsurilor eficiente și este clar că perioada de grație, până să fie propuse și sancțiuni, este scurtă și trebuie adoptate cât mai curând acele măsuri prin care reducem cheltuielile statului și consolidăm veniturile. Ne aflăm în procedură de deficit excesiv și ne-am angajat să revenim pe o traiectorie sustenabilă, corectând deficitul. Nu mai putem amâna respectarea acestui angajament, altfel riscăm sancțiuni și decredibilizarea țării’, a scris ministrul Finanțelor, pe pagina sa de Facebook.
El consideră că România a primit miercuri un ultim semnal, respectiv acela că trebuie luate măsuri urgente pentru a reduce deficitul bugetar la nivelul asumat.
‘Lucrăm la pachetul de măsuri fiscale împreună cu partidele care se pregătesc să formeze coaliția de guvernare, discuții la care Ministerul Finanțelor oferă tot sprijinul profesional necesar și suntem în contact permanent cu Comisia Europeană’, a transmis Tanczos Barna.
Comisia Europeană a publicat Pachetul de Primăvară al Semestrului European, prin care sunt analizate evoluțiile economice și sociale din statele membre. În privința României, au fost constatate riscurile generate de deficitele excesive, creșterea ridicată a cheltuielilor – în principal pe fondul creșterii salariilor și pensiilor din 2024, respectiv a volumului record de investiții publice – precum și riscul de a nu atinge țintele asumate fără o revizuire a cadrului fiscal.
În documentul publicat miercuri, subliniind că există riscuri clare pentru corectarea la timp a deficitului excesiv până în 2030, Comisia Europeană a solicitat României să ia măsuri rapide pentru a se conforma cerințelor procedurii de deficit excesiv.
Potrivit Executivului comunitar, România nu a luat măsuri eficiente și nu există factori relevanți de atenuare a creșterii cheltuielilor. În aceste condiții, creșterea ridicată a cheltuielilor nete duce la deficite publice persistent ridicate (9,3% în 2024 și, pe baza previziunilor Comisiei din primăvara anului 2025, 8,6% din PIB în 2025) și la o creștere a ponderii datoriei publice cu peste zece puncte procentuale din 2021.
În aceste condiții, Bruxelles-ul recomandă o înăsprire considerabilă a politicii fiscale pentru a menține cheltuielile nete în limitele traiectoriei corective din cadrul Procedurii de Deficit Excesiv și pentru a consolida poziția externă.
