Actualitate

Ministrul Finanţelor: „România are mai mulţi bani la dispoziţie şi mai multe proiecte decât realizări”

Posted on

Foto: gov.ro

Ministrul Finanţelor a declarat că România mai are de atras 3,8 miliarde de euro, bani europeni, în următoarele şapte luni. Declaraţia a fost făcută în cadrul proiectului România Inteligentă, conferinţa națională “Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”.

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, a participat astăzi în cadrul proiectului România Inteligentă, conferinţa națională “Hrană de calitate – profit pentru toti românii – cum adăugăm plusvaloare agriculturii”, organizat de Antena 3 CNN şi  cotidianul naţional Jurnalul.Acesta a spus că în cadrul sectorului de agricultură, România beneficiază de mai mulţi bani decât de măsuri sau proiecte.

Fiscalitatea în agricultură este cea mai redusă în toate sectoarele economice. Finanțările care sunt asigurate pentru agricultură sunt excedentare. Aici trebuie făcut un efort comun. Avem mai mulţi bani decât măsuri sau proiecte. Avem bani la dispoziţie. Avem bani europeni. Când vorbim de exerciţiul financiar 2014-2020 în agricultură şi investiţii, mai avem de atras în următoarele 7 luni 3,8 miliarde de euro. Un miliard pe plăţi directe şi 2,8 pe investiţii.

Nu avem o problemă din perspectiva finanţărilor. Cred că dacă este undeva de lucrat este de a avea un dialog mult mai aplicat şi de a găsi cele mai bune soluţii pentru a duce banii către zona care au cea mai multă multiplicare, către zona în care ei se văd la final către consumator.

Avem lipsa de capital nativă a antreprenorului care se manifestă în toate sectoarele. Ceea e este de îndreptat este să folosim mai rapid şi mai eficient banii şi acele măsuri care pot aduce valoare adăugată rapidă„, a spus ministrul Finanţelor.

„Trebuie să gândim măsurile de sprijin într-o paradigmă a viitorului”

Totodată, Adrian Câciu a spus că în România tendinţa este de a crea măsuri şi proiecte pentru a rezolva problemele prezentului şi ale trecutului, iar viitorul este exclus din ecuaţie. El susţine că aceasta este una dintre cauzele pentru care România rămâne mereu în urmă.

Noi trebuie să gândim măsurile de sprijin într-o paradigmă a viitorului. Cum va fi industria alimentară peste trei ani şi investiţia să fie măsurată astfel încât ea să răspundă la nevoile de peste trei ani. Evident, ai nevoie şi de investiţii pentru a-ţi asigura hrana curentă.

România, în momentul acesta are mai mulţi bani la dispoziţie şi mai multe proiecte decât realizări. Ne trebuie o serie de chei şi un ansamblu de acţiune comun, nu numai Ministerul Agriculturii. Este un parteneriat zilnic care trebuie făcut cu fiecare beneficiar de proiecte ca toţi aceşti bani să fie absorbiţi.

Nu trebuie să ne îngrijorăm, dar trebuie să fim alerți. Viteza face diferența între succes şi eșec„, a punctat Adrian Câciu.

Cele mai citite știri

Exit mobile version