Actualitate

MIPE: Comisia Europeană a evaluat pozitiv a doua cerere de plată transmisă de România în cadrul PNRR

Foto: gov.ro

Comisia Europeană a evaluat pozitiv a doua cerere de plată transmisă de România în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 3,22 miliarde euro, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

La sfârşitul anului trecut, România a înaintat Comisiei a doua cerere de plată aferentă PNRR care includea 49 de jaloane şi 2 ţinte. După ce a analizat informaţiile transmise de autorităţile române, Comisia a considerat 47 de jaloane ca fiind îndeplinite satisfăcător.

„După deducerea prefinanţării deja încasate de ţara noastră, sumele de plată sunt de 2,8 miliarde de euro, din care 1,86 miliarde de euro este partea de grant şi 0,94 miliarde de euro este partea de împrumut. Ca urmare a neîndeplinirii satisfăcătoare a 2 jaloane, România va încasa cu 53,36 milioane euro mai puţin în contul componentei de sprijin sub formă de împrumut a PNRR, având la dispoziţie încă 6 luni pentru a reveni cu dovezi că şi pentru această sumă jaloanele au fost îndeplinite satisfăcător”, se precizează în comunicat.

În conformitate cu reglementările privind implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă, publicate de Comisie în februarie 2023, statelor membre le sunt rambursate fondurile aferente ţintelor şi jaloanelor îndeplinite cuprinse într-o cerere de plată şi au la dispoziţie timp suplimentar pentru a realiza etapele restante.

„O veste bună, sigur, aşteptăm aceşti bani să putem lua din presiunea de pe costurile de finanţare, dar mai avem mult de muncă în continuare. Trebuie să accelerăm îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor, să recuperăm întârzierile şi să revenim în graficul asumat iniţial. Astăzi am avut o primă întâlnire cu toţi coordonatorii de reforme şi i-am asigurat că MIPE va pune la dispoziţie toate instrumentele şi sprijinul necesare pentru recuperarea ritmului de implementare. Este o muncă de echipă, toţi miniştri înţeleg acest lucru şi vom avea grijă să ne atingem scopul în termenele stabilite în faţa partenerilor noştri”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

A doua cerere de plată este în valoare de 3,22 miliarde euro, din care 2,14 miliarde euro reprezintă sprijin financiar nerambursabil şi 1,08 miliarde euro – sprijin sub formă de împrumut, sume ce includ şi prefinanţarea în valoare de 13%.

În continuare, Comisia Europeană va transmite evaluarea cererii de plată nr. 2 a României, conform procedurii, Comitetului Economic şi Financiar (EFC), pentru a fi aprobată.

Potrivit sursei citate, prima cerere de plată din cadrul PNRR a fost rambursată României în octombrie 2022, suma plătită fiind în valoare de 2,6 miliarde euro (1,8 miliarde euro sub formă de granturi şi 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi).

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranşe de prefinanţare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 şi în ianuarie 2022.

Cele mai recente știri

To Top