Actualitate

Mircea Fechet: SGR este cel mai mare proiect de economie circulară pe care România l-a început, l-a implementat și l-a pus în funcțiune în ultimii 30 de ani

Postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul Jurnalul, a organizat, în cadrul proiectului RO 3.0, conferinţa naţională „Lideri pentru viitor – sustenabilitate, viziune, inovație”. Sub sloganul „Construim poduri pentru un viitor mai verde și mai durabil”, evenimentul a adus împreună reprezentanți ai guvernului, ai mediului de afaceri, ai organizațiilor non-guvernamentale și ai societății civile pentru a vedea ce solutii avem la indeamana pentru a crea un viitor sustenabil.

Până la urmă, sistemul garanție-returnare este cel mai mare proiect de economie circulară pe care România l-a început, l-a implementat și l-a pus în funcțiune în ultimii 30 de ani. Și bineînțeles că SGR-ul a schimbat viața tuturor românilor și a schimbat inclusiv activitatea companiilor din domeniu. Fie că vorbim despre companii din domeniul salubrității, fie că vorbim despre reciclatori, fie că vorbim despre stații de sortare și orice alte tipuri de activități, sistemul de garanție-returnare produce niște efecte pe care le simțim cu toții. Am să vă dau un singur exemplu și am să-mi permit să-l completez pe domnul ministru Oprea, care a precizat activitatea unui foarte mare reciclator român, e vorba de o companie din județul Buzău, care atunci când am vizitat-o în anul 2020, avea pe platforma de depozitare baloți cu peturi din toată lumea. Avea peturi din Australia, avea peturi din Germania. Avea peturi din Marea Britanie și am întrebat atunci de ce e nevoie să cărăm jumătate de glob pământesc toate acele materiale, pentru că în România producem 8 miliarde de recipiente anual pe care am putea să le folosim foarte bine. Mă bucur că pot să spun astăzi că în urmă cu puțin timp, câteva săptămâni, nu foarte multe, am fost tunat de reprezentanții companiei respective, care mi-au spus că au în vedere să oprească importurile. Și așa a fost. Există și în România, la fel cum există în toate țările unde avem SGR, acei colectori informali. Și cred că dialogul cu autoritățile publice locale este esențial„, a declarat Mircea Fechet în cadrul Conferinței RO 3.0 „Lideri pentru viitor – sustenabilitate, viziune, inovație”.

Cele mai recente știri

To Top