Actualitate

Miza acreditării laboratoarelor medicale

Posted on

România s-a angajat, prin apartenența la Uniunea Europeană, să respecte cele mai ridicate standarde din domeniul sănătăţii. Organismul care are grijă ca toate normele să fie respectate este Asociația de Acreditare din România – RENAR. Aceasta oferă garanția că laboratoarele de analize medicale și o lungă serie de dispozitive din domeniul sănătății respectă cele mai înalte standarde și funcționează la cei mai buni parametri.

Pacienții români trebuie să se asigure că laboratoarele de analize medicale au acreditare RENAR, pentru a fi siguri că rezultatele sunt corecte și recunoscute oriunde în Europa. Aceasta a fost şi concluzia evenimentului organizat de RENAR cu ocazia Zilei Mondiale a Acreditării. În cadrul dezbaterilor, deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a explicat că acreditarea reprezintă mai mult decât o recunoaștere formală. Acreditarea oferă mai multe beneficii: îmbunătățirea calității serviciilor medicale, siguranța pacienților, încredere, transparență și, nu în ultimul rând, dezvoltare profesională. Pentru că procesul de acreditare include, adesea, formarea și evaluarea continuă a personalului medical, ceea ce contribuie la dezvoltarea profesională și menținerea unui anumit nivel de competență”, a declarat Corneliu-Florin Buicu.

Pericolul analizelor inexacte

Analizele și investigațiile medicale sunt extrem de importante în stabilirea oricărui diagnostic, iar obținerea rezultatelor corecte se dovedește esențială pentru viața și sănătatea pacienților. „Dacă o analiză medicală importantă pentru precizarea diagnosticului este făcută pe o aparatură sau de către un furnizor neacreditat, există riscul să apară tot felul de efecte adverse dacă terapia nu este țintită. Și acum, tot mai mult, se aplică tehnologii medicale precise”, a explicat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. În toată această poveste, RENAR, organismul național de reglementare, are un rol fundamental: evaluează și certifică conformitatea procedurilor și echipamentelor. Totul pleacă de la legislația europeană, care a fost gândită tocmai pentru a respecta drepturile cetățenilor statelor UE. Astfel, în regulamentul CE nr.765/2008 al Parlamentului European și Consiliului, cel care stabilește politica UE în domeniul acreditării, este prevăzut ca în fiecare stat UE să funcționeaze un singur organism național de acreditare, care este evaluat periodic. În România, acesta este Organismul Național de Acreditare RENAR, iar orice certificat emis este recunoscut în UE și la nivel internațional. RENAR are structură de ONG, la fel ca în cele mai multe state dezvoltate, deoarece organismul trebuie să fie independent și să funcționeze pe baze non-profit.

„RENAR acreditează organismele de evaluare a conformității care ceritifică sau emit buletine de analize, iar, după evaluare și acreditare, organismul respectiv este supus unei supravegheri. Toate regulamentele RENAR sunt similiare celor de acreditare din Uniunea Europeană. Sunt reglementări naționale, regulamente specifice – în toate domeniile se efecutază acreditarile: sănătate, economic, alimentar. Acreditatea făcută de RENAR este recunoscută nu doar la nivel european, ci și la nivel internațional. Este un mare avantaj că se efectuaeaza o singură dată evaluarea conformității și e recunoascută peste tot în Europa și în lume”, a explicat în urmă cu câteva luni prof. univ. dr. ing. Fănel Iacobescu, președintele Organismului Național de Acreditare al României – RENAR. Reputatul specialist este și președinte al Societății Române de Măsurări, membru al Consiliului General al Confederației Internaționale a Măsurărilor și membru al Consiliului Director al Organismului național de standardizare – ASRO.

Acreditarea laboratoarelor medicale presupune un proces riguros, deoarece trebuie verificate elemente cu grad mare de complexitate. În plus, responsabilitatea este una foate mare.

Din păcate, în România, nu toate laboratoarele medicale sunt acreditate RENAR, aceasta fiind o condiție doar pentru ca analizele sau investigațiile medicale să poată fi decontate. „În România – spre deosebire de alte țări, unde acreditarea este condiție pentru a fi autorizat ca laborator -, acreditarea este condiție de a intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat prof. Univ. dr. ing. Fănel Iacobescu.

Conferința „Acreditarea: Furnizează încredere în ziua de mâine și creează premisele pentru un viitor sustenabil”, organizată de RENAR, a avut loc în Aula Universității Creștine Dimitrie Cantemir din Capitală. În cadrul dezbaterilor a fost evidențiat modul în care acreditarea și evaluarea conformității se adaptează la progresul tehnologic, schimbările în comportamentul consumatorului, modificările reglementărilor, necesitatea dezvoltării unor noi mecanisme de încredere și dezvoltarea unor noi modele de afaceri.

Cele mai citite știri

Exit mobile version