Actualitate

MMSS: Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024; schimbări au apărut în privinţa pensiilor de serviciu

bani
Foto: iStock

Impozitarea pensiilor contributive nu s-a schimbat în 2024, schimbări fiind doar în privinţa pensiilor de serviciu calculate în baza unor legi speciale, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

„Având în vedere unele materiale de presă care furnizează date inexacte legate de pensii, facem următoarele precizări: Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei”, afirmă MMSS.

În schimb, au apărut modificări la impozitarea pensiilor de serviciu, calculate în baza unor legi speciale.

„Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu şi le-a apropiat de principiul contributivităţii. A fost introdusă impozitarea graduală a părţii necontributive. Inclusiv pentru pensiile aflate în plată. Sunt două plafoane: 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut şi 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut”, precizează ministerul.

Cele mai recente știri

To Top