Actualitate
Modelul italian de programe cu impact social și incluziune prin sport
„Rolul sectorului privat în politici și programe de impact social și incluziune prin sport. Experiența Italiei în lumina cooperării bilaterale cu România”, este titlul evenimentului pe care l-a găzduit Ambasada Italiei la București. Organizat în colaborare cu Istituto Internazionale Italiano Studi Sport Società și Sport4Impact, la acesta au participat sportivi, manageri sportivi, profesori universitari, oficiali ai organizațiilor internaționale, companii și personalități legate de lumea sportului. Ministrul italian al Sportului şi Tineretului, Andrea Abodi, a transmis un mesaj video.
Discuția care a avut loc la Ambasadă s-a dezvoltat în jurul a două axe: pe de o parte, povestea sportivilor prezenți despre evoluția rolului sportului în raport cu societatea în ultimele decenii; pe de altă parte, mărturia unor companii italiene prezente în România care folosesc pârghia sportului ca factor favorizant pentru incluziunea socială.
În opinia Ambasadorului Italiei în România, Alfredo Durante Mangoni, „inițiativa își propune să evidențieze modul în care Italia se mândreşte cu un mare potențial în diplomația sportivă și știe să o pună pe aceasta din urmă în slujba promovării sistemului instituţional. Ambasada la București este un laborator în care se prezintă excelența sportului italian, acordând atenţie sectorului privat și în special cazurilor concrete de incluziune socială prin sport ale operatorilor economici italieni din România. Din acest punct de vedere, putem aprecia mai bine alegerile partenerilor internaționali care au încredințat Italiei organizarea de evenimente sportive de prestigiu de interes mondial”.
Paolo Bertaccini și Elena Bellistracci de la Sport4Impact au explicat „rolul pe care sportul îl poate juca din ce în ce mai mult în contribuția la coeziunea socială – atât la nivel local, cât și național și european”, în timp ce profesorul Paolo Bouquet de la Universitatea din Trento, Președintele rețelei universitare Unisport Italia, a subliniat că „în procesul cultural care duce la o colaborare din ce în ce mai strânsă între sectorul public și cel privat în sport, inclusiv universitățile pot să joace un rol nou și important pentru promovarea bunelor practici în sistemul instituţional”.