Actualitate

Modificările fiscale, pe înțelesul tuturor. Cine plătește mai mult și pentru ce, după creșterea taxelor

Posted on

Foto: iStock

Guvernul și-a asumat răspunderea, săptămâna trecută, în Parlament pe proiectul de lege privind noile taxe și impozite și măsurile din sectorul bugetar. „Astăzi, se termină cu șmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc își asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, a celor care își plătesc corect taxele și impozitele la stat. Iar, pe ceilalți să nu-i deranjeze nimeni!”, a spus premierul Marcel Ciolacu, în plenul Parlamentului.

Anterior asumării, Guvernul a avut o ședință în care a decis ce amendamente admite, din cele depuse de parlamentari. Una dintre modificările acceptate a fost cea referitoare la creșterea procentului de taxare a băncilor pe „cifra de afaceri”, care a rămas la 2% față de 1% propus în forma inițială.

 

Vă prezentăm principalele modificări, pe categorii.

 

Pentru firme mici și mijlocii:

 

Microîntreprinderile vor fi taxate astfel, de la 1 ianuarie 2024:

  • 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro
  • 3% pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro; sau desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice

 

Pentru sectorul IT:

Pentru IT-ști se propune limitarea aplicării facilității fiscale până la 31 decembrie 2028 inclusiv, similar cu termenul prevăzut pentru facilitățile fiscale acordate sectoarelor construcții, agricol și industria alimentară precum și introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv.

Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale.

Pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară 

Angajații din construcții și industria alimentară vor plăti CASS.

Măsura are în vedere angajamentele asumate de Guvern în cadrul PNRR care vizează reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, în principal pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice impactate de deciziile de politică fiscală, potrivit Ministerului Finanțelor. 

Pentru toată populația: crește TVA la anumite produse și servicii 

TVA va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

TVA va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

Pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.

  • Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness
  • Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive
  • Se propune trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs

Ce produse rămân cu 5% TVA: livrarea de manuale școlare, cărți, ziare și reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziții, cinematografe și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică.

 

Pentru toată populația: Taxa pe zahăr

Este vorba despre o acciză pentru:

  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl
  • băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl

Pentru PFA

Persoanele care au venituri din activități independente vor avea un nou plafon pentru plata CASS de 10%. Practic, ar urma să plătească 10% la veniturile nete dacă au sub 60 de salarii minime. Dacă au mai mult, atunci va fi plafonat la cele 60.

Pentru transportatori

Prin proiect se introduce și Sistemul național RO e-Sigiliu. Este vorba despre un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităţilor determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național.

Pentru companiile mari și bănci 

Apare un nou impozit, de 1% din cifra de afaceri. Acesta se datorează, în situația în care contribuabilul înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri.

Pentru angajații la stat

Acordarea voucherelor de vacanță se va face numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut. Valoarea voucherului crește de la 1.450 la 1.600 lei

– Acordarea indemnizației de hrană numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut

– Limitarea cuantumului sporului de condiții periculoase sau vătămătoare pentru personalul din sectorul bugetar la maximum 1.500 lei

– o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii

Cele mai citite știri

Exit mobile version