Opinii

Ne împrumutăm de banii pe care nu suntem în stare să întindem mâna să-i luăm

Aproape patru miliarde de lei. Atât este suma pe care țara noastră a fost nevoită să o dea în luna septembrie doar pentru dobânzile împrumuturilor pe care le are. Aproape patru miliarde de lei într-o singură lună. În total, doar anul acesta, peste 25 de miliarde de lei s-au dus doar pe dobânzi plătite din banii noștri, din taxele și impozitele pe care statul le încasează de la noi, din salariile și din tot ceea ce producem noi.  

Cu această obligație de plată de aproximativ 4 miliarde de lei pe care a trebuit să o dăm pentru dobânzi, deficitul bugetar a sărit cu 14 miliarde de lei într-o singură lună. Este vorba despre o sumă pe care țara noastră a cheltuit-o fără să o aibă. De la începutul anului până acum, România a cheltuit fără să aibă nu mai puțin de 56 de miliarde de lei. Am încasat 368 de miliarde de lei și am cheltuit 424 de miliarde. De restul de bani, ne-am împrumutat să putem funcționa ca stat. Dincolo de faptul că avem niște cheltuieli mai mari decât ne putem permite, motivul pentru care ajungem să ne împrumutăm este că statul român nu produce banii pe care ar putea să-i producă. Taxa pe valoare adăugată, cea mai importantă taxă a statului și una dintre cele mai importante surse de venit, ne aduce cu aproximativ 30% mai puțini bani decât ar fi trebuit să ne aducă în mod normal. Și pentru că nu ne aduce acești bani, trebuie să-i luăm cu împrumut și să plătim dobândă. De exemplu, în anul 2021, am încasat din TVA mai puțin cu 9 miliarde de euro față de cât ar fi trebuit să încasăm, adică vreo 45 de miliarde de lei, bani pe care, dacă nu-i împrumutam, îi aveam și-i puteam cheltui fără să trebuiască să-i dăm înapoi cu dobândă. Dar pentru că statul nu a fost în stare să obțină acești bani, i-am luat de la bănci și nu doar că trebuie să-i dăm înapoi, dar trebuie să plătim și dobândă, care nu e deloc mică. 

Pentru că datoriile s-au tot strâns și am ajuns, iată, să dăm o sumă enormă doar pentru dobânzi, statul român a decis să taie din cheltuieli, o decizie cumva firească pentru situația în care ne aflăm. Însă și de un mai firesc ar trebui să fie ca cei care au decis austeritatea să încerce să colecteze cât ar trebui să colecteze pentru că nu doar logica economică dar și bunul simț spun că este mai bine să ai propriii tăi bani decât să-i iei cu împrumut. În cazul statului român, în loc să alerge la bănci să mai ia câteva sute de milioane de lei pe săptămână, ar face mai bine să colecteze din TVA cât ar trebui. Sunt niște bani pe care trebuie doar să întinzi mâna să-i iei.

Cele mai recente știri

To Top