Fără categorie
Niculescu, despre aderarea României la OCDE: 2026 este o ţintă ambiţioasă care poate fi atinsă
Există un consens politic foarte puternic pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), astfel că 2026 este o ţintă ambiţioasă care poate fi atinsă, a declarat, marţi, coordonatorul naţional pentru aderarea României la OCDE, Luca Niculescu.
„Nu există o dată fixată în relaţia cu OCDE. Există însă o dată dorită, anunţată de autorităţile române, de prim-ministru, de preşedinte, de preşedintele Senatului – şi mai sunt oameni politici care şi-au exprimat dorinţa ca în 2026 să fim membri în OCDE. Procesul de aderare este foarte dinamic, lucrăm zi şi noapte. Este o ţintă ambiţioasă, o ţintă care poate fi atinsă. Condiţia este să rămânem pe o traiectorie bună pe care suntem acum. Există un consens politic foarte puternic pentru aderarea la OCDE. În Parlament a fost înfiinţată o comisie specială pentru sprijinirea procesului de aderare în care se află membri ai tuturor partidelor politice cu reprezentare parlamentară”, a menţionat Luca Niculescu, la conferinţa „Barometrul antreprenorilor care construiesc viitorul – România & Republica Moldova”.
Potrivit acestuia, aderarea la OCDE înseamnă mai multe fonduri care vor veni în ţară pentru antreprenori. Totodată, pentru companii va însemna mai multă transparenţă şi o administraţie mai bună cu care se va lucra, precum şi posibilitatea de deschidere către alte pieţe.
„Ca să intri în OCDE trebuie să ai întreprinderi publice bine guvernate. România este în proces de reformă, ca urmare a cerinţelor Comisiei Europene şi a discuţiilor asumate cu cei de la OCDE. Sunt 26 de comitete care ne evaluează. Când vorbim cu cei care ne evaluează primim, după discuţii, nişte recomandări prioritare. De fapt, sunt nişte obligaţii pe care trebuie să le realizăm înaintea aderării, iar reforma guvernanţei întreprinderilor de stat face parte din recomandările prioritare”, a adăugat Niculescu.