Actualitate

Nicuşor Dan, despre OUG de reducere a cheltuielilor: O gravă ingerinţă a naţionalului în autonomia locală

Foto: iStock

Ordonanţa de urgenţă adoptată vineri de Guvern, care vizează reducerea cheltuielilor bugetare, este „o gravă ingerinţă a naţionalului în autonomia locală”, spune, luni, Nicuşor Dan.

„A existat un punct de vedere exprimat de Asociaţia Municipiilor. S-au pronunţat mai mulţi primari zilele acestea… Evident că nu e normal ca o autoritate centrală să intervină pe bucătăria ta internă. Binenţeles că în situaţii disperate, grave, cum pare că suntem, trebuie să facem nişte reduceri de cheltuieli, dar, dacă se decide asta, trebbuie să îţi lase o marjă de apreciere despre cum se cheltuie banii mai puţini pe care îi ai”, spune Nicuşor Dan.

El afirmă, însă, că lucrările la Podul Grant nu se vor opri din acest motiv.

„Sperăm să avem îngăduinţa constructorului. Afectează, pentru că ordonanţa spune că noi putem să plătim în lunile noiembrie şi decembrie media lunilor ianuarie-septembrie. În perioasa ianuarie-septembrie nu s-a facturat pe această lucrare. Deci noi neavând plăţi făcute, nu o să putem plăti. Banii sunt în cont şi toată lumea ştie că suntem serioşi. Această ordonanţă nu trebuia să fie dată în forma în care a fost dată. E o gravă ingerinţă a naţionalului în autonomia locală. Dacă chiar suntem într-o situaţia aşa de disperată financiar trebuia să ni se dea o marjă, să ni se reducă cotele defalcate sau ceva şi noi să decidem în cadrul acestei sume, nu să se taie de-a valma”, încheie Nicuşor.

Executivul a aprobat o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergenţă.

„Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm şi reducem cheltuielile bugetare până la sfârşitul acestui an. Trebuie să ţinem deficitul sub control şi să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul”, a spus premierul Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern în care a fost adoptată ordonanţa.

Cele mai recente știri

To Top