Tehnologie

Nokia este pe cale să câştige un contract pentru furnizarea de echipamente radio 5G operatorului portughez de telecomunicaţii MEO

Posted on

Foto: iStock

Nokia urmează să câştige un contract pentru furnizarea de echipamente radio 5G operatorului portughez de telecomunicaţii MEO, potrivit unei postări interne pe blogul Nokia şi unor două surse care cunosc problema, transmite Reuters.

Nokia se pregăteşte să încheie acordul, chiar dacă Huawei din China a fost singurul furnizor al MEO de echipamente pentru reţeaua de acces radio (RAN) 2G, 3G şi 4G.

Contractul a fost convenit, dar nu a fost încă semnat, iar un anunţ este probabil să vină încă de luna viitoare, potrivit surselor.

MEO este unul dintre cei mai importanţi operatori de telefonie mobilă din Portugalia, cunoscut anterior ca Telecom Portugalia şi deţinut acum de compania franceză Altice.

”În ultimii ani, MEO… a fost aprovizionat pentru RAN doar de către Huawei. Cu alte cuvinte, Huawei a avut o cotă de piaţă de 100% în 2G/3G/4G. Acum am fost selectaţi să înlocuim Huawei în unele dintre pieţele cheie din Portugalia”, a scris Tommi Uitto, preşedintele reţelelor mobile Nokia, într-un blog intern văzut de Reuters.

Un purtător de cuvânt al Nokia a refuzat să comenteze, la fel ca şi Huawei. MEO nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Echipamentele RAN au generat cea mai mare parte a vânzărilor de telecomunicaţii pentru companii precum Huawei, Nokia şi rivalul său suedez Ericsson, dar o scădere a cererii de echipamente noi din partea companiilor de televiziune, de anul trecut, a lovit Nokia şi Ericsson, determinându-le să reducă mii de locuri de muncă.

Piaţa globală RAN ar urma să scadă cu 5-8% în 2024, potrivit firmei de cercetare Dell’Oro.

Grupul Huawei, care a fost interzis în SUA şi în mai multe ţări europene din cauza problemelor de securitate, are încă o anumită prezenţă în Europa şi o cotă majoră pe piaţa de telecomunicaţii în creştere rapidă din China.

Acordul ar marca revenirea Nokia pe piaţa RAN din Portugalia după ce a pierdut cota de piaţă acolo în faţa Huawei cu mulţi ani în urmă şi nu a aprovizionat niciun furnizor de servicii de comunicaţii din această ţară cu RAN, de atunci, a scris Uitto pe blogul intern văzut de Reuters.

Cele mai citite știri

Exit mobile version