Actualitate

Novavax a soluţionat un litigiu cu Gavi privind anularea unui acord de cumpărare de vaccinuri pentru Covid

Posted on

Foto: iStock

Acţiunile Novavax au crescut cu aproximativ 20% joi, după ce compania a declarat că va soluţiona prin arbitraj un litigiu cu Gavi, o organizaţie globală neguvernamentală de vaccinare, în legătură cu anularea unui acord de cumpărare a vaccinului pentru Covid, transmite CNBC.

Novavax ar putea plăti organizaţiei până la 475 de milioane de dolari, dar suma totală ar putea fi mai mică dacă Gavi decide să comande mai multe vaccinuri de la companie, în următorii cinci ani.

Totuşi, acordul elimină ceea ce unii analişti au considerat una dintre cele mai mari incertitudini în jurul producătorului de vaccinuri pentru Covid, care reduce costurile, pe fondul îndoielilor cu privire la capacitatea sa de a rămâne în afaceri şi a scăderii cererii de produse Covid la nivel mondial.

În 2022, Novavax a reziliat un contract de cumpărare convenit cu Gavi, cu sediul la Geneva.

Compania a citat eşecul Gavi de a cumpăra cele 350 de milioane de doze de vaccin pe care a acceptat să le cumpere în mai 2021 în numele Facilităţii COVAX, un program global care îşi propune să distribuie mai echitabil vaccinurile Covid în ţările cu venituri mai mici.

Gavi a cerut rambursarea celor 700 de milioane de dolari pe care i-a cheltuit pe plăţi în avans pentru vaccinurile Novavax.

Novavax a spus că acele plăţi nu sunt rambursabile.

Conform acordului, Novavax a plătit o sumă iniţială de 75 de milioane de dolari către Gavi şi va efectua plăţi de 80 de milioane de dolari în fiecare an până la 31 decembrie 2028.

Aceste plăţi anuale vor fi datorate în rate trimestriale. Dar plăţile Novavax ar putea fi compensate printr-o opţiune anuală de ”credit pentru vaccin”, de 80 de milioane de dolari, conform acordului, pe care Gavi o poate folosi pentru a comanda oricare dintre vaccinurile companiei finanţate de Gavi pentru ţările cu venituri mici şi medii.

De exemplu, dacă Gavi decide să comande vaccinuri de 50 de milioane de dolari de la Novavax în 2025, compania ar trebui să plătească organizaţiei doar 30 de milioane de dolari în acel an.

Novavax a spus că oferă, de asemenea, un credit de vaccin de până la 225 de milioane de dolari, pe care Gavi îl poate folosi pentru a comanda doze suplimentare de vaccinuri pe parcursul perioadei de decontare de cinci ani, ”în cazul în care există cerere suplimentară”.

Condiţiile acordului ar putea fi de bun augur pentru afacerile Novavax.

Analiştii au spus anterior că Novavax ar putea ”avea probleme” dacă arbitrajul o va forţa să plătească Gavi întreaga sumă de 700 de milioane de dolari în 2023.

”Gavi salută acest acord, care ne permite să ne menţinem concentrarea asupra obiectivelor noastre programatice de bază, inclusiv furnizarea de acces la vaccinuri pentru Covid-19 pentru persoanele vulnerabile din ţările cu venituri mai mici”, a declarat CEO-ul Gavi, David Marlow, într-un comunicat de joi.

Cele mai citite știri

Exit mobile version