Tehnologie
Numărul breşelor de securitate cauzate de atacurile ransomware a crescut cu 79%, în acest an
Numărul de incidente cauzate de atacurile ransomware a crescut cu 79%, în 2023 faţă de anul anterior, arată un studiu internaţional ce va fi prezentat la cea de-a 13-a ediţie a evenimentului DefCamp, organizat în perioada 23-24 noiembrie.
„Evoluţia situaţiei economice şi geopolitice aduce noi provocări pentru securitatea cibernetică, hackerii etici confruntându-se cu o creştere semnificativă a ameninţărilor informatice. În 2020, 20% dintre atacuri erau de tip ransomware, potrivit unui studiu internaţional, şi afectau aproape un sfert din companii. În 2023, numărul de breşe de date cauzate de atacurile de tip ransomware şi făcute publice a crescut cu 79%. (…) din punct de vedere istoric, tentativele de fraudă cresc în perioadele de recesiune, iar atacatorii se pot adapta pieţei, scăzând preţurile instrumentelor de hacking şi făcând criminalitatea cibernetică şi mai accesibilă. De exemplu, după recesiunea din 2008-2009, atacurile cibernetice au crescut cu 40%”, menţionează organizatorii conferinţei de specialitate, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.
În acest context, ediţia DefCamp din acest an oferă cadrul pentru discuţii despre cele mai frecvente tipuri de atacuri cibernetice în 2023, autentificarea criptografică, metode inedite de apărare, folosirea automatizării în operaţiunile de apărare sau vulnerabilităţile tehnologiei cloud şi multe altele.
Evenimentul DefCamp 2023 este organizat de Asociaţia Centrul de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR) şi sprijinit de Bit Sentinel, Booking Holdings şi Keysight Technologies România.
Din 2011 şi până în prezent, DefCamp a reuşit să atragă la Bucureşti aproape 11.000 de participanţi din peste 55 de ţări şi 150 de oraşe.
La ediţia din acest an, peste 200 de echipe sunt deja înscrise în competiţia DefCamp Capture the Flag (D-CTF), una dintre cele mai mari iniţiative de acest fel din Europa Centrală şi de Est.