Actualitate
O țară din Europa vrea să interzică fumatul și în exterior, inclusiv la terase, cu excepția unor locuri bine determinate
Ministrul portughez al Sănătății, Manuel Pizarro a declarat că “acest amendament, va începe astăzi să protejeze adulții de mâine”, precizând că legislația urmărește să creeze până în 2040 o generație de nefumători.
Dacă va fi aprobat de parlament, unde socialiștii, aflați la guvernare, au majoritatea, fumatul în apropierea instituțiilor publice, așa cum ar fi școlile, universitățile, spitalele sau sălile de sport, dar și în jurul restaurantelor, barurilor și cafenelelor, va fi interzis începând cu 23 octombrie, acest an. Totuși, restaurantele, barurile și cluburile de noapte vor putea menține deschise zonele dedicate fumatului cu o izolare adecvată, dar numai până în 2030. Restricțiile se aplică și dispozitivelor electronice cu tutun încălzit, care va fi asimilat țigărilor obișnuite.
De altfel, începând cu 2025, doar tutungeriile autorizate și magazinele din aeroporturi vor avea voie să vândă țigări și alte produse din tutun, ceea ce înseamnă că automatele, barurile, restaurantele și benzinăriile nu vor mai putea. De asemenea, în conformitate cu o directivă a Uniunii Europene, Portugalia modifică legea privind tutunul încălzit aromatizat, a cărui vânzare va fi interzisă.
Directorul unui lanț de restaurante a declarat că aceste măsuri elimină o sursă de venit pentru micile întreprinderi, care se află adesea în dificultate, iar asociația națională a comercianților de carburanți, care operează benzinăriile, a numit planul nedrept și disproporționat.
În Portugalia, un pachet de țigări costă în jur de 5 euro (aproximativ 25 de lei), unul dintre cele mai mici prețuri din Europa de Vest. Guvernul a declarat că nu face o prioritate din majorarea taxelor pe țigarete, deoarece prețurile mari ar încuraja contrabanda.
Potrivit guvernului, aproximativ două treimi din decesele în rândul fumătorilor sunt atribuite consumului de tutun, iar aceștia trăiesc în medie cu 10 ani mai puțin decât un nefumător. Se estimează că, în 2019, aproximativ 13.500 de decese au fost cauzate de tutun în Portugalia, care are o populație de 10 milioane de locuitori.