Actualitate

OCDE: Economia britanică va înregistra anul viitor cea mai slabă creştere în rândul statelor dezvoltate

Posted on

Foto: iStock

Perspectivele de creştere ”lentă” a Marii Britanii vor face ca economia sa să înregistreze anul viitor cele mai slabe performanţe dintre toate naţiunile avansate, potrivit noilor prognoze ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite CNBC.

Produsul intern brut al Regatului Unit este aşteptat să crească cu 0,4% în 2024, a anunţat joi grupul de reflecţie din Paris în cele mai recente perspective economice globale. Această cifră este în scădere faţă de o previziune anterioară de 0,7% şi mai puţin decât toate celelalte ţări din G7, în afară de Germania, care este aşteptată să fie de 0,2%.

Se estimează că economia britanică va avansa cu 1% în 2025, în urma Canadei, Franţei, Germaniei, Japoniei şi SUA, deoarece efectele persistente ale ratelor ridicate ale dobânzilor şi ale inflaţiei continuă să aibă un efect negativ.

Predicţia negativă vine în timp ce economia globală dă semne de redresare, cu o prognoză de creştere constantă, de 3,1% în 2024, înainte de o îmbunătăţire modestă, la 3,2% în 2025.

”Începem să vedem o oarecare redresare în multe părţi ale lumii”, a declarat joi Alvaro Pereira, directorul departamentului de studii de politică a OCDE.

Creşterea în rândul ţărilor avansate va fi condusă anul viitor de America de Nord, despre care Pereira a spus că urmează previziunilor de ”creştere puternică” de 2,6% în SUA în 2024.

Între timp, creşterea în Europa este aşteptată să se remarce anul viitor, după un 2024 lent.

Printre economiile emergente, OCDE a spus că există şi semne de putere. În China, unde economia a avut probleme parţial din cauza scăderii prelungite a pieţei imobiliare, previziunile de creştere au fost revizuite uşor în sus faţă de estimările anterioare, despre care Pereira a spus că se datorează ”performanţei mai puternice decât în trecutul recent”.

OCDE a spus că perspectivele globale sunt un indiciu că eforturile băncilor centrale de a opri inflaţia funcţionează.

”Politica monetară face ceea ce ar trebui să facă. Veniturile reale încep să se refacă. Acest lucru va ajuta la consum. De asemenea, credem că inflaţia începe să scadă”, a spus Pereira.

Cu toate acestea, el a adăugat că rămân întrebări cu privire la cât de solidă va fi redresarea globală, mai ales că băncile centrale arată semne de divergenţă privind traiectoria viitoare a ratelor dobânzilor.

”Riscul este, evident, dacă inflaţia continuă să persiste mai mult decât ne aşteptăm, atunci evident că este posibil ca politica monetară să rămână restrictivă pentru un pic mai mult”, a menţionat Pereira.

Potrivit OCDE, inflaţia totală în rândul celor 38 de ţări membre ar urma să încetinească la 5% în 2024, de la 6,9% în 2023, iar apoi să se reducă în continuare la 3,4% în 2025.

Până la sfârşitul lui 2025, inflaţia va reveni la ţintele de aproximativ 2% în majoritatea economiilor majore, a spus OCDE.

Cele mai citite știri

Exit mobile version