Energie
OMV Petrom semnează un acord de achiziţie directă de energie electrică din surse fotovoltaice
OMV Petrom semnează cu DRI, subsidiara Grupului DTEK, cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina, un acord de achiziţie directă de energie electrică din surse fotovoltaice, potrivit unui comunicat al companiei, remis vineri AGERPRES.
Acordul include trei PPA-uri (contracte bilaterale negociate direct în domeniul energiei sau aşa-numitele Power Purchase Agreements – n.r.) care vizează diferite proiecte fotovoltaice din portofoliul DRI din România, ce se întinde pe o durată de 8,5 ani şi acoperă aproximativ 100 GWh pe an la un preţ fix.
„Acordul va ajuta la accelerarea tranziţiei energetice a României şi la realizarea obiectivelor strategice ale OMV Petrom. PPA-ul este un acord pachet, care reuneşte trei PPA-uri încheiate între DRI şi OMV Petrom, pe o perioadă de 8,5 ani, pentru aproximativ 100 GWh pe an la un preţ fix, incluzând vânzarea directă de electricitate şi Garanţii de Origine”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, livrarea directă a energiei electrice va începe în ianuarie 2026, OMV Petrom urmând să achiziţioneze 62% din energia produsă de centralele fotovoltaice Glodeni I şi Glodeni II ale DRI, proiecte cu o capacitate combinată de 113 MWp.
Începând din ianuarie 2027, OMV Petrom va achiziţiona 50% din producţia parcului fotovoltaic Văcăreşti al DRI, cu o capacitate de 126 MWp, a cărui construcţie va începe în 2025.
„Este un acord important pentru DRI şi pentru sectorul regenerabil din România, fiind cel mai mare acord de achiziţie directă de energie solară din ţară. Asigurarea unor acorduri pe termen lung de achiziţie a energiei este esenţială pentru a facilita creşterea energiei regenerabile şi demonstrează că energia curată reprezintă o alternativă competitivă. Suntem încântaţi să semnăm acest acord cu OMV Petrom, una dintre cele mai mari şi puternice companii din România. Prin acest acord, contribuim la accelerarea tranziţiei energetice a României şi la realizarea obiectivelor strategice ale OMV Petrom”, a afirmat John Stuart, directorul general al DRI, citat în comunicat.
Energia produsă de proiectele DRI care nu va fi vândută prin PPA-ul cu OMV Petrom va fi tranzacţionată pe piaţă prin subsidiara DTEK, D.Trading, se mai arată în comunicat.
DRI deţine în prezent 299 MW în portofoliul său din România, inclusiv primul parc eolian construit în ţară în ultimul deceniu. Compania îşi propune să construiască 1 GW de energie regenerabilă şi proiecte de stocare a energiei în România până în 2030. În total, în pieţele sale prioritare, DRI are un portofoliu de 1,3 GW de proiecte operaţionale, în construcţie şi în diverse etape de dezvoltare – în linie cu obiectivul său de a construi un portofoliu de 5 GW până în 2030.
DRI este o companie dedicată să accelereze tranziţia energetică în Europa Centrală şi de Sud-Est. Misiunea companiei este de a lucra în ţări cu potenţial din Europa pentru a contribui la atingerea obiectivelor net zero, prin dezvoltarea unui portofoliu de 5 GW de energie regenerabilă şi baterii de stocare până în 2030. DRI lucrează în acest moment în Croaţia, Italia, Polonia şi România. A dezvoltat deja un portofoliu de energie eoliană onshore şi solară, iar la finalul anului 2023 a finalizat construcţia primelor parcuri solare şi eoliene în România, care acum produc energie.
DRI este subsidiară a Grupului DTEK, cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din Ucraina, care dezvoltă proiecte de energie regenerabilă în UE.