Analize

OMV Petrom versus statul român. Cui îi va da câștig de cauză Comisia Europeană? Miza: 3,6 mld. lei

Posted on

Disputa dintre Executiv și compania petrolieră OMV Petrom va fi tranșată, în final, de către Comisia Europeană. Cheia aplicării suprataxării o reprezintă modul în care este calculată cifra de afaceri, iar la mijloc sunt 3,6 miliarde de lei pe care statul român speră să-i încaseze prin suprataxarea cu 60% a profitului excepțional. OMV Petrom a obținut un profit record în 2022, cel mai mare înregistrat vreodată de o companie din România, dar spune că nu va plăti taxa de solidaritate introdusă la sfârșitul anului trecut prin OUG 186/2022, în baza unui regulament UE. 

În timp ce Guvernul așteaptă punctul de vedere al Bruxelles-ului pentru a vedea dacă poate suprataxa OMV Petrom, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 186 a trecut tacit de Senat, iar acum așteaptă votul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Ca urmare a creșterii prețurilor la energie pe parcursul anului trecut, în luna octombrie Consiliul UE a adoptat un Regulament care instituia, printre altele, o contribuție de solidaritate temporară obligatorie care se aplică pe baza profiturilor întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul țițeiului, al gazelor naturale, al cărbunelui și al rafinăriilor. Contribuția este calculată pe baza profiturilor impozabile, astfel cum sunt stabilite în temeiul normelor fiscale naționale în exercițiul financiar care începe în 2022 și/sau în 2023, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile anuale începând din 2018. Suprataxa se aplică în plus față de impozitele și taxele obișnuite aplicabile în statele membre, cu precizarea că firmele care trebuie să plătească această taxă de solidaritate, de 60% din profitul excepțional, trebuia să aibă peste 75% din activitate bazată pe extragerea de resurse minerale (petrol, gaze, cărbune). 

Cum a calculat ANAF

Potrivit legislației adoptate la sfârșitul anului trecut de Guvernul Ciucă, taxa de solidaritate se aplică doar companiilor care au o pondere de cel puțin 75% din cifra de afaceri a activităților din următoarele coduri CAEN: 0610 – „Extracția țițeiului”, 0620 – „Extracția gazelor naturale”, 0510 – „Extracția huilei”, 1910 – „Fabricarea produselor de cocserie” și 1920 – „Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului”. Trebuie menționat că OMV Petrom a înregistrat un profit mediu net de 2,8 miliarde de lei. Cum profitul excepțional înseamnă profitul cu 20% mai mare decât media ultimilor patru ani, ar rezulta un profit de circa 3,4 miliarde de lei exceptat de la suprataxare. Revenind la profitul pe anul trecut, care a fost de 10,3 miliarde de lei, rezultă că taxa de solidaritate de 60% se aplică sumei de 6,9 miliarde de lei, ceea ce ar însemna circa 4 miliarde de lei. Aplicând o serie de deduceri și compensări de care a beneficiat OMV Petrom, statul a ajuns la concluzia că are de încasat 3,6 miliarde de lei. Prin acest mod de calcul, ANAF susține că pentru OMV Petrom, taxa de 60% se aplică profitului întregii companii, nu numai celui obținut din activitățile de upstream și rafinare. 

Calculul ANAF nu se potrivește însă cu cel al OMV Petrom care spune că are și alte activități, precum producerea energiei și de trading, iar acestea au alte coduri CAEN. Analizând segmentul de producere a energiei electrice, compania trimite la centrala de la Borzești circa 25% din producția sa de gaze, ceea ce face ca această cantitate să nu mai apară facturată la activitatea de extracție. Lucrurile sunt similare și în ceea ce privește extracția țițeiului, unde cantități importante sunt trimise către rafinăriile grupului, iar facturarea se face doar la comercializarea carburanților în benzinăriile sale, activitate cu un alt cod CAEN decât cel prevăzut în ordonanța guvernului. În aceste condiții, compania susține că  a avut anul trecut o cifră de afaceri în sectoarele supuse supraimpozitării de sub 75% din cifra totală de afaceri.

Profit record, dividende pe măsură

OMV Petrom a anunțat că va distribui un dividend brut de 0,0375 lei pe acțiune, ceea ce înseamnă o sumă de  aproximativ 2,3 miliarde de lei din profitul net record.  Statul român deține o participație de 20,68% din capitalul companiei, ceea ce înseamnă că va încasa dividende în valoare de 480 milioane de lei, în timp ce OMV, care deține 51% din OMV Petrom, va încasa 1,2 miliarde de lei. Sumele vor crește însă, compania anunțând că va distribui și un dividend special, după ce valoarea lui va fi anunțată la jumătatea acestui an.

De la Rompetrol Rafinare vor veni 124 milioane de dolari

În timp ce în cazul companiei austriece Ministerul Finanțelor își pune speranțele într-un verdict favorabil din partea executivul comunitar, la Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega controlat de gigantul petrolier de stat kazah KazMunayGas (KMG), lucrurile sunt clare.  Compania estimează că va plăti peste 124 milioane de dolari drept contribuție de solidaritate. 

Cele mai citite știri

Exit mobile version