Actualitate

Oportunități interesante și riscuri mari pentru anul 2025 la Bursă

Posted on

Un final de an care se anunța oricum turbulent pentru piața de capital locală, în contextul celor trei runde de alegeri grupate in doar două săptămâni, s-a transformat într-unul de-a dreptul exploziv. După o scădere îngrijorătoare, lucrurile s-au schimbat fundamental odată cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale. Toată această situație demonstrează încă o dată că stabilitatea și predictibilitatea la nivel politic sunt esențiale pentru piața de capital.  

Rezultatul neașteptat din primul tur al alegerilor a făcut ca ziua de 25 noiembrie să înceapă prost pentru acțiunile listate la Bursa de Valori București, dar, pe măsură ce evenimentele au început să fie digerate de investitori, cotațiile și-au mai revenit, iar indicele BET a încheiat ziua cu o scădere la jumătatea celei pe care o înregistra dupa prima oră de tranzacționare. Scăderea adevărată a venit de-abia joi, pe 28 noiembrie, atunci când Curtea Constituțională a decis renumărarea voturilor din toate secțiile de votare, o știre care a dus în jos cotațiile acțiunilor atât în ziua respectivă, cât și in cea de după. Dacă situația haotică va persista, indicii ar putea ajunge mult mai jos, iar pentru a vedea cât de jos, putem privi înapoi la anul 2018. Ordonanța 114/2018 a făcut ca în decembrie 2018 și ianuarie 2019 indicele BET să scadă cu aproape 22%, aceasta având efecte negative directe asupra mai multor emitenți listați la BVB. În prezent, efectele situației politice asupra emitenților sau Bursei în general sunt unele indirecte, însă turbulențele provocate de deciziile CCR sau de rezultatul final al alegerilor au darul de a influența prețurile acțiunilor chiar mai mult decât niște pierderi concrete provocate de anumite măsuri fiscale. Lucrurile însă pot evolua și într-o direcție bună. De exemplu, Indicii BVB au încheiat cu aprecieri pe linie şedinţa de tranzacţionare de vineri, 6 decembrie. Deși creşterile apărute după decizia Curţii Constituţionale s-au diminuat spre finele sesiunii de tranzacţionare, Indicele BET s-a apreciat cu 2,97%. Acestea sunt datele disponibile la momentul redactării articolului, dar modul în care măsura CCR a fost primită de mediul de business se poate dovedi de bun augur pentru piața de capital în următoarea perioadă. 

O parte bună o putem vedea dacă întoarcem pagina și ne uităm la evoluția bursieră din 2019, atunci când a avut loc o revenire consistentă a indicilor. Între 31 ianuarie și 31 decembrie 2019 indicele BET a crescut cu 43,54%, iar BET-TR, care include și dividendele, cu 55,82%. În acest interval o parte a măsurilor prevăzute de respectiva OUG au fost eliminate, iar cele care au rămas în vigoare nu au avut în cele din urmă un efect atât de grav pe cât se estima inițial.

Instabilitatea politică, de care România a mai avut parte și în trecut, nu afectează direct companiile listate la Bursă decât dacă persistă pe termen mai lung, iar momentan scenariul de bază este că lucrurile se vor calma, alegerile vor ajunge la o finalitate, iar teama că am putea ajunge în sfera de influență a Rusiei se va estompa și ea. 

Adevăratul pericol vine din interior

Deși amenințarea principală pentru bursă pare să vină dinspre scandalul alegerilor, în realitate cea mai mare amenințare vine dinspre cheltuielile publice supradimensionate din acest an. Deficitul bugetar la 10 luni a ajuns la 6,19% din PIB, mult peste nivelul de 3,91% înregistrat la finalul aceleiași luni din 2023, iar în 2025 va fi necesară o echilibrare a finanțelor publice, cel mai probabil prin creșteri de impozite și taxe. Acest lucru va pune presiune inclusiv pe rezultatele financiare ale companiilor listate, iar în mod indirect pe evoluția cotațiilor bursiere.

E posibil, însă, ca toate aceste subiecte interne să treacă în plan secund după ce Donald Trump își va lua în primire pentru a doua oară funcția de președinte al SUA. În anul 2017, primul an din mandatul precedent al lui Trump, indicele S&P500 a crescut cu 19,42%, iar influența pieței americane asupra celor globale a contribuit la creșterea cu 19,09% a indicelui românesc BET-TR. Nu există nicio certitudine că începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump va fi la fel de bun pentru acțiunile listate, dar este cunoscută preocuparea acestuia pentru evoluția indicilor bursieri, președintele-ales mergând până într-acolo încât să pună presiune în mod public pe președintele FED pentru a reduce dobânzile atunci când bursa nu mergea în sus.

În afară de evoluția în sine a Bursei, în anul 2025 ar mai trebui urmărite alte câteva subiecte importante. Unul dintre ele este cel al listărilor de noi emitenți, în ultimii ani având loc un reviriment remarcabil din acest punct de vedere. Statul ar trebui să listeze trei companii ca parte a angajamentelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar în prim-plan sunt companiile la care are acțiuni și Fondul Proprietatea, în principal Salrom. Nu întotdeauna, însă, Statul a făcut ceea ce și-a asumat, așa că din acest punct de vedere nu avem momentan nicio certitudine. Așa cum ne-au demonstrat ultimii ani, putem vedea oricând și emitenți privați care să se listeze într-un interval destul de scurt de timp, de la cei mici de pe piața AeRO până la emitenți mai mari precum Premier Energy.

Un alt subiect important ar trebui să fie operaționalizarea Contrapărții Centrale, care ar permite tranzacționarea de instrumente financiare derivate, ultimul termen avansat de conducerea Bursei fiind a doua parte a anului viitor. În aceeași perioadă am putea vedea și o decizie favorabilă referitoare la trecerea României în categoria piețelor emergente conform criteriilor MSCI, însă acest lucru are deocamdată o probabilitate mai redusă.

Concluzionând, turbulențele politice oferă o oportunitate de a cumpăra la preț redus acțiuni ale căror fundamente nu sunt mai slabe decât în urmă cu o săptămână sau două, însă e greu de spus când se va inversa direcția. După ce ele se vor calma va trebui să stăm cu ochii peste ocean pentru a întrezări o direcție pentru indicii bursieri, dar și în curtea proprie, acolo unde ghiftuiala bugetară din acest an ne-ar putea înfometa anul viitor.

Cele mai citite știri

Exit mobile version