Conținut plătit
(P) Un angajament solid pentru dezvoltare durabilă în România: HS Timber Group
Cu peste 20 de milioane de euro investiți în proiecte de sustenabilitate în ultimul deceniu, fabricile HS Timber Group din România sunt piloni ai comunităților în care își desfășoară activitatea, asigurând în același timp utilizarea responsabilă a resursei de lemn. Compania și-a consolidat în mod activ producția sustenabilă și a investit în soluții strategice pentru o dezvoltare sistematică, pe termen lung.
Resursă durabilă, producție durabilă
Lemnul recoltat în mod responsabil din păduri administrate durabil este o materie primă mai sustenabilă pentru materiale de construcție, mobilier și producția de energie. Prelucrarea lemnului utilizează mai puțină energie și generează mult mai puține emisii de carbon decât fabricarea materialelor plastice sau a betonului.
Sustenabilitatea este principiul călăuzitor al operațiunilor companiei. Lemnul este o soluție de stocare a carbonului pe termen lung – un aliat crucial în criza climatică.
De aceea, unitățile de producție din cadrul grupului HS Timber implementează principiul utilizării în cascadă a resurselor. Modelele de tăiere a lemnului rotund sunt optimizate pentru un randament mai mare de cherestea, iar produsele secundare precum scoarța, așchiile și rumegușul sunt fie vândute pentru prelucrare ulterioară în industria hârtiei, celulozei sau a plăcilor, fie transformate în peleți, o sursă de energie regenerabilă. Ce nu poate fi prelucrat superior este folosit drept combustibil pentru centralele termice și electrice în cogenerare ale fabricilor de cherestea. Astfel, se utilizează 100% din resursa primară, cu valoare adăugată ridicată de-a lungul întregului proces.
În prezent, 90% din consumul de energie al companiei provine din surse regenerabile, iar peste 84% este produs intern. Un plan strategic de tranziție de la combustibilii fosili la surse mai ecologice de energie este în desfășurare, cu electrificarea utilajelor, a mașinilor industriale și a vehiculelor în prim plan.
Anul trecut a fost pusă în funcțiune o centrală fotovoltaică de ultimă generație la HS Baco Panels, fabrica de panel a companiei, situată în Comănești (jud. Bacău). Peste 40.000 m2 de panouri fotovoltaice se întind pe acoperișurile halelor de producție. Cu o capacitate de producție de 4,07 MW de energie electrică, noua centrală acoperă până la 25% din necesarul de energie al fabricii, reducând semnificativ emisiile de CO2.
Sprijin comunitar: mai puternici împreună
Prosperitatea comunităților locale este un pilon important al strategiei de responsabilitate socială a grupului HS Timber. Compania a sprijinit instituțiile de sănătate și de învățământ încă de la început, pentru a consolida țesutul social și a asigura o dezvoltare durabilă pe termen lung.
Astfel, spitalele din Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe (județul Covasna), Comănești și Moinești (județul Bacău) au fost dotate cu aparatură medicală de ultimă generație, iar la începutul anului, la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Covasna a fost livrată o ambulanță nouă, complet echipată. Renovările pentru creșterea eficienței energetice a spitalelor și unităților medicale sau donațiile de peleți reprezintă o investiție în asistență medicală de calitate și sprijin pentru cei care au cea mai mare nevoie.
Compania este profund implicată în îmbunătățirea educației. Fabrica de cherestea din Reci, jud. Covasna, a sprijinit afterschool-ul local de la înființare și a oferit mobilier, echipamente și calculatoare școlilor din Sfântu Gheorghe sau Miercurea Ciuc.
În Comănești și Moinești, HS Baco Panels a sponsorizat panouri fotovoltaice și creșterea eficienței energetice în școli și grădinițe și a creat unul dintre primele proiecte de educație duală din România. În cadrul programului, elevii din școlile profesioniste au fost instruiți practic, în mai multe unități de producție ale companiei.
Centrul Social Maria Ward din Rădăuți, județul Suceava, este unul dintre proiectele de suflet ale companiei: centrul oferă educație și sprijin pentru 50 de copii din familii defavorizate din comunitate. Fabrica de cherestea HS Timber din orașul sucevean a finanțat centrul încă de la înființare.
Acțiune climatică: parteneriat strategic cu Fundația Pădurea de Mâine
Din 2017, HS Timber Group a menținut un parteneriat strategic cu Fundația Pădurea de Mediu, o organizație neguvernamentală dedicată reîmpăduririi și acțiunii de mediu în România. Peste 1,1 milioane de puieți au fost plantați până acum în cadrul parteneriatului, în suprafețe de fond forestier cu dificultăți de regenerare – zone afectate de fenomene meteorologice severe exacerbate de schimbările climatice, unde pădurea nu se regenerează de la sine.
În ultimii ani, grupul a sprijinit și proiectele de silvicultură responsabilă ale Fundației, precum producția primelor poduri modulare, mobile, pentru trecerea cursurilor de apă din păduri în timpul lucrărilor silvice. Realizate din lemn, aceste poduri sunt o premieră în România și asigură o protecție adecvată cursurilor de apă, în special a biodiversității ripariene.
Din 2022, Fundația a lansat un program educațional inovator numit „Școala de Pădure”. Până acum, peste trei sute de copii și adulți au învățat despre biodiversitatea pădurilor și silvicultură responsabilă, schimbările climatice și viața responsabilă în zonele împădurite.
Asigurând un echilibru dinamic între inovație pentru sustenabilitate, susținerea bunăstării comunitare și acțiune de mediu, HS Timber Group rămâne dedicat integrării sustenabilității în operațiunile sale.