Profil de antreprenor

Parking Box, afacerea pornită din nevoia de spațiu

Posted on

Viața în locuinţe mici, fără suficiente spații de depozitare, poate să fie complicată. Sau poate da naștere unei noi afaceri, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Anatol Tuhari și Iulian Rudacevksi. Cei doi au pus pe picioare Parking Box, un business prin care-și propun să ajute oamenii să folosească la maximum spațiile nefolosite pe care le au pe balcon, în curte sau în parcare prin intermediul unor dulapuri metalice cu rulouri.

Când vine vorba de spații de depozitare, parcă niciodată nu poate fi vorba de „prea mult”. Ne place să adunăm lucruri și să le păstrăm, în ideea că nu se știe niciodată când va fi nevoie de ele. Schiurile în balcon, anvelopele în parcarea subterană sau bicicleta lăsată la intrarea în scara blocului, sunt câteva dintre soluțiile pe care le-am folosit aproape toți.

Asta i s-a întâmplat și lui Anatol Tuhari, cofondatorul Parking Box. „Primul spațiu de depozitare mi l-am construit singur, cred că era undeva prin 2018. M-am documentat temeinic, am studiat piața din România și, negăsind soluția, am căutat și în străinătate, dar am ajuns să îl fac cu propriile mâini”, dezvăluie antreprenorul. Doi ani mai târziu, pentru că încă nu a identificat o astfel de soluție în România, i-a propus lui Iulian Rudacevksi să i se alăture și împreună au pornit Parking Box. „Am încercat să dezvoltăm un business fără să investim foarte mult – am folosit ca spațiu de lucru curtea casei în care locuiam, uneltele pe care le avea fiecare – și am reușit, timp de câteva luni, să funcționăm așa”, își amintește și Iulian Rudacevksi începuturile businessului.

Afacerea celor doi a pornit mai greu, pentru că, recunosc antreprenorii, pe lângă faptul că în România nu era foarte bine dezvoltată cultura spațiilor de depozitare, la început nici ei nu știau „în ce s-au băgat”. „Unul dintre primele proiecte pe care le-am implementat ne-a luat 72 de ore. Atât am stat în parcarea omului pentru a-l monta. Dar nu ne-am lăsat și am dus lucrarea la capăt”, povestește Anatol Tuhari. „Șase luni mai târziu însă am deschis primul atelier și am angajat primul om, pentru că deja ne făcusem un nume și, timid, începeau să existe o piață și cerere pentru serviciile noastre”, completează Iulian Rudacevski.

În timp, cererea a crescut, la fel și nevoia de… spațiu. Atelierul în care echipa Parking Box produce dulapurile metalice cu rulouri a fost mutat în Căciulați, Ilfov, iar cei doi antreprenori continuă să dezvolte businessul pe mai multe direcții. „A fost nevoie să ne mutăm în casă nouă pentru a ține pasul cu cererea. Acum avem, pe lângă proiectele personalizate cu care ne-am obișnuit clienții, stocuri de dulapuri standardizate, pentru că de curând am intrat și în marketplace-ul celor de la eMag și clienții pot achiziționa produsele noastre și pe platforma lor. De asemenea, lucrăm cu mai mulți dezvoltatori imobiliari care au înțeles că pot optimiza spațiile comune, «pierderile», și pot oferi clienților lor spații de depozitare, incluse în prețul locuințelor pe care le vând sau separat”, spune Anatol Tuhari.

Cifra de afaceri Parking Box a fost, în 2022, de 350.000 de lei, fiind deja dublată în prima jumătate a lui 2023, când a ajuns la 700.000 de lei. Cei doi antreprenori spun însă că nu se opresc aici și plănuiesc să dubleze și anul viitor activitatea companiei. „Avem deja o echipă la Cluj care se ocupă de implementarea proiectelor, am deschis piața și acolo, urmând să intrăm și în alte orașe din țară. De asemenea, suntem în discuții avansate pentru a exporta produsele noastre în SUA”, dezvăluie strategia de dezvoltare Iulian Rudacevski.

Cele mai citite știri

Exit mobile version