Actualitate

Membrii Guvernului Ciolacu au depus jurământul de învestitură

Posted on

Foto: presidency.ro

UPDATE 17:30. Membrii Guvernului condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu au depus jurământul de învestitură, joi, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni.

UPDATE 15:20. Guvernul Ciolacu a primit votul de învestitură al Parlamentului

Guvernul Ciolacu a primit votul de învestitură al Parlamentului, obţinând 290 de voturi ”pentru”. Au fost înregistrate 95 de voturi ”împotrivă”.

UPDATE 14:15. A început votul asupra programului şi listei Guvernului

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a început procedura de vot asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului pentru programul şi lista Guvernului propus de premierul desemnat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a prezentat, în şedinţa plenului reunit, programul de guvernare şi lista Guvernului, după care au avut loc dezbateri.

Votul este secret, cu bile. Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de votul favorabil a cel puţin 233 parlamentari.

Primii votează deputaţii, apoi senatorii.

Ciolacu: Creşterea pensiilor va fi „literă de lege”

Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a afirmat joi că va fi acordată atenţia cuvenită vârstnicilor, iar creşterea pensiilor va fi pentru el „literă de lege”. Totodată, el şi-a exprimat credinţa că, în plan economic, România trebuie să înceapă să producă mai mult şi mai bine în ţară cu bani europeni.

Firea: Cred că violenţa domestică ar trebui să fie o temă şi pentru domnii din Parlament

Senatorul PSD, Gabriela Firea, propusă pentru portofoliul de la Ministerul Familiei, a declarat joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, că subiectul referitor la violenţa domestică ar trebui să fie o temă şi pentru parlamentarii bărbaţi, nu doar pentru femeile senator şi deputat. Ea a mulţumit femeilor parlamentar pentru suportul pe care l-au dat tuturor proiectelor adoptate în Guvern pe tema violenţei domestice.

Ciolacu: Susţin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, a declarat joi că noul Guvern va începe să reducă cheltuielile statului, subliniind că susţine „cu tărie” eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, acesta fiind primul pas în tăierea tuturor pensiilor speciale. În timpul discursului din Parlament, la şedinţa comună pentru învestirea Guvernului, Ciolacu a vorbit despre reducerea cheltuielilor şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat.

Ciucă: Vremea mineriadelor politice a trecut; îndemn la vot pentru noul Executiv

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi că „vremea mineriadelor politice” a trecut şi i-a invitat pe parlamentari să voteze guvernul condus de Marcel Ciolacu. El a făcut un apel la toţi parlamentarii. A adăugat că „dacă sunt bune ideile pentru români, important este ca ele să producă efecte”.

Ciolacu: Guvernarea să fie pentru toţi românii, nu împotriva cuiva sau a ceva

Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, s-a angajat ca în calitate de viitor prim-ministru să conlucreze cu toţi liderii politici, indiferent de partid, şi, de asemenea, să stabilească, pentru binele României, parteneriate reale cu sectorul privat, societatea civilă, sindicate şi mediul academic. El a subliniat că Partidul Social Democrat a demonstrat deja că înţelege aceste lucruri, în momentul în care a acceptat să participe la formarea coaliţiei de guvernare.

Ciolacu: Profesorii nu trebuie să-şi strige nevoile şi disperarea pe străzi

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a declarat joi, în Parlament, că profesorii „nu trebuie să-şi strige nevoile şi disperarea pe străzi” şi a anunţat că este pregătit să facă dreptate dascălilor, subliniind că acesta este angajamentul său ferm ca viitor prim-ministru. Premierul desemnat a transmis că este pregătit să discute cu profesorii „oriunde şi oricând” pentru a le rezolva problemele, dar a subliniat că este nevoie şi de criterii de selecţie în Educaţie, pentru a nu mai avea la titularizare oameni care s-au făcut profesori „doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut”.

Un deputat USR l-a criticat pe Rafila. Parlamentarii de la Forţa Dreptei au distribuit trandafiri

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afişat, joi, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, o pancartă cu mesajul „Rafila a distrus Planul Naţional de combatere a cancerului”, iar parlamentari de la Forţa Dreptei au distribuit trandafiri celor din PNL. El a amplasat pancarta iniţial în dreptul premierului desemnat, Marcel Ciolacu, apoi a ridicat-o şi s-a dus cu ea în spatele băncilor în care stau miniştrii propuşi. În cele din urmă s-a aşezat în banca sa din plen, afişând aceeaşi pancartă.

Lista membrilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu este:

  • prim-ministru – Marcel Ciolacu;
  • viceprim-ministru – Marian Neacşu (propus de PSD);
  • viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu (propus de PNL);
  • ministrul Finanţelor – Marcel Boloş (propus de PNL);
  • ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (propus de PSD);
  • ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea (propusă de PSD);
  • ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu (propusă de PNL);
  • ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr (propus de PSD);
  • ministrul Educaţiei – Ligia Deca (propusă de PNL);
  • ministrul Culturii – Raluca Turcan (propusă de PNL);
  • ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu (propusă de PNL);
  • ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea (propus de PSD);
  • ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu (propus de PSD);
  • ministrul Dezvoltării – Adrian Veştea (propus de PNL);
  • ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila (propus de PSD);
  • ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu (propus de PSD);
  • ministrul Energiei – Sebastian Burduja (propus de PNL);
  • ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi (propus de PSD);
  • ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia (propus de PSD);
  • ministrul Mediului – Mircea Fechet (propus de PNL).

Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de întrunirea a minimum 233 de voturi favorabile.

Guvernul este susţinut de parlamentarii PSD şi PNL şi deputaţii minorităţilor naţionale, care sunt în număr de 291, fiind o majoritate confortabilă. AUR şi USR au anunţat că vor vota împotrivă.

Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

Cele mai citite știri

Exit mobile version