Tehnologie

Piraţi cibernetici cu legături cu statul rus au atacat compania americană Microsoft

Foto: iStock

Piraţi cibernetici cu legături cu serviciile de informaţii ruse au atacat mesageria electronică a cadrelor superioare ale companiei Microsoft, potrivit unui document judiciar depus de gigantul american în domeniul informaticii, informează AFP şi dpa.

Potrivit Microsoft, autorul atacului cibernetic este „Midnight Blizzard”, grup care are legături cu serviciile de informaţii externe al Rusiei, potrivit Washingtonului şi Londrei.

„Acest grup este cunoscut ca unul ce vizează în principal SUA, entităţile diplomatice, organizaţiile non-guvernamentale şi furnizorii de servicii informatice, în SUA şi în Europa”, a declarat Microsoft într-o notă în august anul trecut, cu privire la un atac cibernetic anterior.

„Ei caută să adune informaţii spionând interese străine pe termen lung”, a adăugat Microsoft.

Activităţile grupului „Midnight Blizzard”, cunoscut de asemenea sub numele de „Nobelium”, au fost urmărite până la începutul anului 2018, potrivit Microsoft.

Echipa de securitate a companiei a detectat cel mai recent atac pe 12 ianuarie, declanşând operaţiuni de apărare care au blocat accesul piraţilor cibernetici.

Atacul a început în noiembrie anul trecut, când piraţii au încercat o parolă pe o serie de conturi şi au reuşit să acceadă la un fost cont de test, a explicat Microsoft.

Apoi, piraţii cibernetici au utilizat acest „punct de sprijin” pentru a accede la unele conturi ale salariaţilor Microsoft, în special ale unor persoane în funcţii de conducere şi membri ai echipei de securitate.

„Ancheta arată că piraţii au vizat iniţial conturi de mesagerie pentru a putea găsi acolo informaţii legate chiar de Midnight Blizzard”, precizează compania americană.

Potrivit gigantului american în domeniul informaticii, nimic nu arată că piraţii ciberneticii au avut acces la conturi ale clienţilor, la sisteme de producţie, la codul sursă sau la softuri de inteligenţă artificială la Microsoft.

Cele mai recente știri

To Top