Transporturi

Podul de la Giurgiu-Ruse va fi închis pe partea bulgară timp de 2 luni, pentru reabilitare, începând cu 9 iulie

Foto: iStock

Podul de la Giurgiu-Ruse, administrat dual, va fi închis pe partea bulgară pentru reabilitare, timp de două luni, începând cu 9 iulie, lucru care creează un mare inconvenient traficului de marfă şi turistic ce se realizează între România şi Bulgaria, a anunţat, miercuri, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, într-o conferinţă de presă.

 

„Podul de la Giurgiu-Ruse este administrat dual, pe jumătatea românească de către CNAIR, iar pe jumătatea bulgărească de compania lor de drumuri. Noi am avut mai multe discuţii cu partenerii bulgari. Dânşii consideră necesar să înceapă închiderea totală a zonei administrate de ei începând cu 9 iulie, lucru care creează un mare inconvenient traficului de marfă şi turistic care se realizează între România şi Bulgaria. Am încercat să decalăm, să schimbăm perioada în care se va închide podul, dar partea bulgară nu a agreat o astfel de abordare. Sunt alte rute alternative, inclusiv cu bacul, celălalt pod de la Calafat – Vidin – şi mai avem legăturile din Călăraşi, tot cu bacul. Podul va fi închis complet, nu se va folosi timp de două luni, aşa cum a anunţat partea bulgară, însă vom vedea cât vor dura aceste lucrări”, a afirmat Pistol.

Întrebat dacă podul va fi închis doar pe o bandă, Pistol a subliniat că, din informaţiile pe care le deţine, acesta va fi închis complet.

„Important este să ai şi cu cine discuta. Colegii mei au încercat să aibă această discuţie cu omologii din Bulgaria. Din păcate, aşa cum a spus domnul Pistol, n-au acceptat decalarea lucrărilor şi n-au acceptat altceva”, a adăugat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a precizat că pe partea română podul a fost reabilitat, însă cu această ocazie se vor face şi aici o serie de lucrări de întreţinere.

„Vom profita de închiderea lui şi vom face şi anumite lucrări de întreţinere necesare pe partea de pod română, dar lucrările noastre nu necesită oprirea circulaţiei”, a subliniat şeful CNAIR.

Cristian Pistol a venit ulterior cu o postare pe Facebook, în care a precizat că drumarii bulgari vor închide câte o bandă şi se va circula alternativ pe cealaltă bandă.

„Din informaţiile pe care le avem, autorităţile bulgare au decis să reabiliteze secţiunea de pod care este în administrarea acestora. Am fost informaţi că, pentru reparaţii, drumarii bulgari vor închide câte o bandă şi se va circula alternativ pe cealaltă bandă”, a notat şeful companiei de drumuri.

Într-o informare din 28.06.2024, adresată prefectului judeţului Giurgiu, Florentina Stănculescu, referitor la începerea lucrărilor de construcţie şi reparaţii pe tronsonul bulgar al „Podului Dunării de lângă Ruse”, prefectul regiunii spune că reparaţiile sunt aşteptate să înceapă în perioada 9 – 11 iulie când va fi pusă în funcţiune organizarea temporară a traficului.

„În calitatea mea de prefect al regiunii Ruse, vă invit să participaţi personal sau prin reprezentantul dvs. la o vizită la faţa locului la începutul reparaţiei majore a tronsonului bulgar al Podului Dunării de lângă Ruse. Activităţile efective sunt aşteptate să înceapă în perioada 9 – 11 iulie, când va fi pusă în funcţiune organizarea temporară a traficului. În data de 02.07.2024, este planificat ca autorizaţia de construcţie să fie publicată în Monitorul de Stat şi să intre în vigoare la 05.07.2024. Veţi fi înştiinţat în continuare cu o anumită oră şi dată pentru deschiderea oficială a şantierului. Având în vedere cele de mai sus, vă solicit să invitaţi la şedinţă instituţiile din judeţul Giurgiu, relevante pe subiect, precum reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, Vămilor şi Agenţiei Naţionale de Venituri. Din partea bulgară, este de asemenea prevăzută şi participarea structurilor competente”, se menţionează în adresa transmisă părţii române de Dragomir Draganov, prefectul regiunii Ruse.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, împreună cu directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a verificat miercuri stadiul lucrărilor la obiectivele de investiţii rutiere autostrada A0 Nord, lotul 3, şi autostrada A0 Sud – Centura Bucureşti, loturile 1 şi 3. După verificarea lucrărilor, ministrul Sorin Grindeanu a susţinut o conferinţă de presă.

Cele mai recente știri

To Top