Actualitate

Polonia este în dialog cu UE pe tema procedurii de deficit excesiv

Foto: iStock

Polonia se aşteaptă să fie una dintre ţările împotriva cărora Comisia Europeană va demara o procedură de deficit excesiv, a confirmat luni Ministerul de Finanţe de la Varşovia pentru agenţia de presă PAP, adăugând că Varşovia şi Bruxelles sunt în dialog cu privire la acest subiect, transmite Reuters.

Normele UE prevăd că, dacă o ţară are un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, ea face obiectul unei proceduri de deficit excesiv şi trebuie să reducă acest deficit cu 0,5% din PIB în fiecare an. Regulile referitoare la deficit au fost suspendate între 2020 şi 2023, din cauza pandemiei de COVID-19 şi a războiului din Ucraina.

Datele preliminare arată că deficitul guvernamental al Poloniei a fost unul de 5,1% din PIB în 2023.

„Ar trebui să plecăm de la ipoteza că o procedură de deficit excesiv va fi demarată împotriva Poloniei, deoarece Comisia Europeană va fi obligată să ia o astfel de măsură”, a precizat Ministerul de Finanţe de la Varşovia, adăugând că există un „dialog de lucru” cu privire la acest subiect.

„În opinia Ministerului de Finanţe, deficitul ridicat din Polonia este rezultatul războiului din Ucraina şi al cheltuielilor mari ale Poloniei cu modernizarea armatei, eliminarea efectelor crizei energetice şi sprijinirea refugiaţilor din Ucraina”, susţin oficialii de la Varşovia. Potrivit acestora, creşterea cheltuielilor militare ar urma să fie văzută ca un factor de atenuare în procedura de deficit excesiv.

Cea mai recentă reformă adusă regulilor fiscale din UE prevede un ritm constant în reducerea deficitului şi datoriei începând din 2025 şi timp de patru până la şapte ani, existând opţiunea unui interval mai mare de timp, dacă o ţară adoptă reforme şi investiţii în zonele considerate o prioritate de către UE.

Ministerul polonez de Finanţe precizează că, în total, 13 state membre UE ar putea să fie vizate de o procedură de deficit excesiv.

Cele mai recente știri

To Top