Analize

Pregătirea pentru o nouă criză a gazelor: Uniunea Europeană ia măsuri

gaz aragaz gaze naturale
Foto: iStock

Cu prețuri moderate la gazele naturale și stocuri bine aprovizionate, există speranța că UE nu se va confrunta cu o criză energetică în iarna care urmează. Cu toate acestea, dacă iarna se dovedește a fi neobișnuit de rece, consumatorii din întreaga UE, atât cei casnici, cât și cei industriali, s-ar putea confrunta cu penurii de energie. În plus, amenințarea unor greve la principalele instalații de transport maritim de gaz natural lichefiat (GNL) din Australia ar putea perturba lanțurile de aprovizionare și ar putea reprezenta o provocare pentru întreaga piață, inclusiv pentru UE, scrie publicația electronică ucraineană uatv.ua.

  • Cum au evoluat prețurile

La sfârșitul lunii august, prețurile gazelor naturale rămân stabile în Europa de Vest, menținându-se sub 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Din decembrie 2022, prețurile gazelor naturale au scăzut în mod constant. La începutul lunii iunie 2023, costul a 1.000 de metri cubi de „combustibil albastru” pe hub-ul de gaze TTF din Olanda a ajuns la 260 de dolari, marcând cea mai mică valoare din ultimii doi ani. Scăderea de aproape zece ori a prețurilor este destul de optimistă pentru consumatorii europeni, mai ales după ce prețul gazelor în Europa a atins un vârf istoric de 3.800 de dolari pe 1.000 de metri cubi în martie 2022, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, mai scrie în analiza sa publicația citată

.Actuala revenire la niveluri normale ale prețurilor crește speranța că țările europene vor reuși să gestioneze următorul sezon de încălzire fără o penurie de gaze. Cu toate acestea, riscurile persistă încă. Criza energetică provocată de invazia Rusiei din iarna trecută s-a dovedit a fi mai puțin devastatoare pentru Uniunea Europeană decât se anticipase inițial. Vremea neobișnuit de caldă din iarna trecută, trecerea la noi furnizori și creșterea ponderii „energiei verzi” au ajutat țările europene să evite cele mai grave consecințe. De exemplu, au fost evitate întreruperile de curent și opririle de producție din cauza penuriei de energie electrică. În plus, UE este bine pregătită pentru următorul sezon rece.

  • Depozite din UE, aproape pline

Potrivit Comisiei Europene, până la 17 august, instalațiile de stocare a gazelor din statele membre ale UE erau pline în proporție de peste 90 %, ceea ce reprezintă un avans de aproximativ 2,5 luni față de termenul limită de 1 noiembrie. „Piața energetică a UE se află într-o poziție mult mai stabilă decât în aceeași perioadă din 2022”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Conform datelor furnizate de asociația energetică Gas Infrastructure Europe, nivelul de stocare al Spaniei este de 100 %, cel al Croației de 97 %, cel al Suediei de 95 %, iar cel al Olandei, Portugaliei și Slovaciei de 94 % ( România se apropie de un grad de umplere de 85% – n. red). Ritmul robust de acumulare a depozitelor de gaze se datorează în mare parte capacității UE de a înlocui livrările rusești.

  • Ponderea Rusiei a scăzut puternic

Publicația Politico scrie că ponderea Rusiei în importurile de gaze ale UE a scăzut la 8,4 %. În comparație, în 2021, livrările rusești reprezentau peste 40 % din piața de gaze a UE. potrivit datelor Eurostat, UE își satisface apetitul pentru gaze prin Norvegia, Algeria și Regatul Unit, care conduc în ceea ce privește livrările de gaze prin conducte. De asemenea, UE primește gaze naturale lichefiate (GNL) din Norvegia, Qatar, Algeria, Statele Unite și încă din Rusia. În special, importurile de GNL din SUA au crescut cu 140 %, ajungând la 56 de miliarde de metri cubi în 2022, iar ponderea SUA în livrările europene de GNL a ajuns la 40 %. UE este hotărâtă să crească în continuare ponderea GNL în importurile sale.

  • Care sunt planurile Bruxelles-ului

Strategia energetică a UE include construirea a peste 10 terminale de gaz, cu accent pe GNL american. În plus, UE își reia angajamentul față de agenda sa ecologică. Potrivit Ember, un think tank independent care se ocupă de analize privind climă şi energia, ponderea producției de energie solară și eoliană în țările europene a ajuns la 22 % până la începutul anului 2023. La sfârșitul lunii martie 2023, Consiliul UE și Parlamentul European au convenit să ridice această cifră la 42,5% până în 2030. Probabil, UE va lua în considerare lecțiile din septembrie 2021, când o scădere a producției de energie eoliană a dus la o penurie severă de electricitate. Această acalmie eoliană, combinată cu oprirea livrărilor de gaz rusesc, a ridicat dramatic prețurile la electricitate la niveluri record. ue este bine pregătită pentru următorul sezon rece.

  • Cererea slabă duce la prețuri scăzute

Încetinirea ritmului de creștere economică globală contribuie, de asemenea, la scăderea prețurilor la gaze. Potrivit datelor Eurostat, în primul trimestru al anului 2023, PIB-ul Uniunii Europene (comparativ cu trimestrul anterior) a scăzut cu 0,1 %, în PIB-ul UE a rămas neschimbat, în timp ce PIB-ul zonei euro a crescut 8 cu 0,3 %. În al doilea trimestru, estimărilor Comisiei Europene, economia UE nu va crește cu mai mult de 1 % în 2023. creșterea economică slabă este însoțită de reducerea consumului și de scăderea producției industriale. Acest lucru are un impact asupra nevoii de surse de energie, iar cererea pentru acestea scade. Ca urmare a scăderii cererii, scad și prețurile. În luna mai, sursele de energie din UE s-au ieftinit cu 1,8 %, în iunie – cu 5,6 %, iar în iulie – cu 6,1 %. Acest lucru nu se referă în mod specific la prețurile la gaz sau la electricitate, ci la costul așa-numitului coș de produse energetice urmărit de Eurostat. Acest coș include gaz, electricitate și alte componente. Presiunea asupra pieței gazelor sa atenuat nu numai din partea UE, ci și din partea țărilor asiatice care importă acest tip de combustibil. În primăvară, agenția Bloomberg a remarcat o creștere a reexporturilor din China, Coreea de Sud și Japonia, în condițiile în care acestea încearcă să scape de excesul de ofertă de gaze. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) vorbește și ea despre creșterea stocurilor în raportul său din iulie. Aceasta a menționat că piețele de gaze au trecut la o „reechilibrare treptată” de la începutul anului, iar nivelurile ridicate de stocare de pe principalele piețe asiatice și europene oferă o bază pentru un „optimism prudent” în anticiparea sezonului de încălzire 2023-2024.

  • Echilibrul pe piața gazelor este încă destul de fragil

Potrivit analiștilor de la Goldman Sachs, nu este exclus ca, până la sfârșitul anului 2023, prețul gazelor în Europa să urce până la 100 de euro pe megawatt-oră, ceea ce înseamnă aproximativ 1.500 USD/1000 de metri cubi. „O iarnă rece și o încetare completă a livrărilor de gaze rusești către Europa la începutul sezonului de încălzire ar putea declanșa tensiuni pe piață. De asemenea, ar putea exista o competiție intensă pentru livrările de gaze în Asia de Nord-Est dacă vremea va fi mai rece decât de obicei acolo, iar creșterea economică a Chinei se va dovedi mai mare decât se așteaptă”, a afirmat AIE în ultimul său raport. Un factor de risc suplimentar pentru stabilitatea pieței este vara secetoasă din Europa, Spania, Portugalia, Franța și Italia fiind cele mai afectate de secetă. Calamitățile meteorologice au un impact negativ asupra producției hidroelectrice și nucleare. De asemenea, nu este exclus ca în toamnă și iarnă, Uniunea Europeană să fie nevoită să folosească mai mult gaz pentru producerea de electricitate.

  • Situația din Australia sporește nervozitatea

Australia este al doilea mare furnizor de GNL din lume. Muncitorii de la instalațiile de gaz deținute de Chevron Corp. și Woodside Energy amenință că vor intra în grevă, cerând salarii mai mari. Deocamdată, sindicatele se află în negocieri cu reprezentanții corporațiilor. Însă, dacă părțile nu găsesc un compromis, unele capacități de producție ar putea fi oprite încă din 2 septembrie. Acest lucru va duce la întreruperi ale aprovizionării și la probleme logistice. Woodside și Chevron reprezintă 10 % din piața mondială a gazelor. Și, deși Europa nu se numără printre principalii cumpărători de GNL australian, întreruperile de aprovizionare vor deveni o mare problemă pentru țările asiatice. Acestea vor căuta alte surse de gaz pentru a-și satisface nevoile. 9 Acest lucru nu numai că va crește concurența pentru combustibil cu alte țări, dar va duce și la creșterea prețurilor la gaze. Printre acestea se numără și Uniunea Europeană.

  • Cu ce poate contracara Europa?

Un consum mai rațional, așa cum s-a învățat din sezoanele 2021/22 și 2022/23, precum și extinderea livrărilor de GNL din SUA, Qatar și Algeria. Și, bineînțeles, volume de stocare a gazelor fără precedent. Acestea sunt deja umplute „până la refuz”.

Cele mai recente știri

To Top