Transporturi

Premierul Italiei face presiuni pentru ca UE să aprobe acordul dintre Lufthansa şi ITA

Foto: iStock

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, pune presiune pe Comisia Europeană să sprijine acordul prin care grupul german Lufthansa va prelua o participaţie minoritară la ITA Airways, o companie aeriană italiană succesoare a fostei Alitalia, transmite DPA.

„Este straniu că Executivul comunitar blochează soluţia la problema ITA”, a declarat duminică Meloni, după reuniunea G20 din New Delhi, India.

Lufthansa, care operează deja brandurile Swiss, Austrian Airlines şi Brussels Airlines, a anunţat în aprilie că va achiziţiona o participaţie de 41% la ITA Airways, printr-o investiţie iniţială de 325 milioane de euro, obiectivul fiind de a prelua controlul complet în viitor.

Comisia Europeană încă nu a aprobat acordul. Decizia este de competenţa comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni. Fost premier al Italiei, social democratul Gentiloni ar putea fi un rival pentru partidul politic de extremă dreaptă Fratii Italiei (Fratelli d’Italia, FDI) al lui Meloni.

Tranzacţia este analizată de autorităţile de concurenţă, atât la nivel naţional, cât şi european.

La nivelul UE se va acorda o atenţie sporită dacă va fi creată o situaţie de monopol la aeroporturile din Roma şi Milano.

În urma acordului cu ITA, Lufthansa va avea o cotă de piaţă într-un mediu dominat de companii aeriene low-cost, cum ar fi Ryanair (Irlanda) şi Easyjet (Marea Britanie).

De asemenea, Lufthansa este interesată de preluarea companiei aeriene portugheze TAP.

În 2022, ITA a raportat pierderi de aproximativ 486 milioane de euro, pe fondul efectelor pandemiei şi al creşterii preţurilor la combustibili.

Cele mai recente știri

To Top