Actualitate

Preşedintele ASF: În ceea ce priveşte digitalizarea, se dovedeşte un drum lung şi anevoios pentru noi toţi, în administraţie

Digitalizarea s-a dovedit şi se dovedeşte a fi un drum lung şi anevoios pentru noi toţi, în administraţie, existând o lipsă de uniformitate în modul în care aceasta este adoptată, a afirmat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la un eveniment de specialitate.

„În ceea ce priveşte tehnologia, digitalizarea, haideţi să fim oneşti! S-a dovedit şi se dovedeşte un lung drum şi anevoios pentru noi toţi, în administraţie. Fiecare avem o percepţie diferită faţă de ceea ce înseamnă digitalizarea. Pentru unii, că avem e-mail suntem îndeajuns de digitalizaţi, alţii, dacă-ţi trimit un ataşament, şi ei sunt digitalizaţi. Există o lipsă de uniformitate în modul în care este adoptată digitalizarea. În administraţia locală avem primari care înţeleg bine procesul, au oarecum cunoştinţe primare de IT şi acolo vedem o bună adopţie a tot ceea ce înseamnă sistemele digitale, de la plăţi, de la modul în care ne plătim impozitul, faptul că dispar ghişee şi apar portale online, unde există plăţi periodice, perpetue, lucrurile merg. În alte părţi, lucrurile nu merg aşa bine, dar, pe de altă parte, din spate am văzut că, alături de Autoritatea pentru Digitalizarea României, s-au creat registre de servicii publice digitale. Încet-încet, se uniformizează măcar înţelegerea despre ce înseamnă să digitalizăm statul român”, a afirmat Petrescu, la cea de-a 7-a ediţie a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum), parte a Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2024.

În opinia sa, ASF trebuie să utilizeze mai mult instrumente digitale de supraveghere prudenţială.

„Referitor la Autoritatea de Supraveghere Financiară, la rândul nostru avem un drum de parcurs de la analog la digital. Suntem pe un parcurs de remediere. Trebuie să utilizăm mai mult instrumente digitale de supraveghere prudenţială, care să ne poată oferi şansa să anticipăm orice fel de elemente de degradare economică, să ne pună în poziţia să corijăm subiecţii reglementării, nu doar să constatăm degradarea lor economică la un moment dat şi să declarăm: ‘A murit, la revedere, următorul, trimitem la FGA (Fondul de Garantare a Asiguraţilor, n.r.)’. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple! Şi noi suntem angajaţi într-un proces, pe care l-aş numi chiar agresiv, pe care eu îl promovez în interiorul autorităţii de a schimba lucrurile într-un mod în care supravegherea prudenţială să fie principalul mod în care urmărim să reglementăm şi să păstrăm sănătatea economică a celor trei pieţe reglementate”, a susţinut şeful ASF.

Cele mai recente știri

To Top