Analize

Preţul aurului a atins un maxim istoric în 2024

Posted on

Foto: iStock

Aurul a beneficiat în 2024 de tensiunile geopolitice în creştere şi de tranziţia globală către politici monetare mai relaxate, stabilind un nou record istoric de 2.790 de dolari pe uncie şi înregistrând o creştere de aproximativ 25% pe parcursul anului. Cu toate acestea, incertitudinea legată de impactul politicilor preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, asupra economiei globale şi impredictibilitatea mediului geopolitic ridică semne de întrebare pentru piaţa aurului în 2025, potrivit unei analize publicate de site-ul FXSTREET.

Performanţa aurului în 2024: Geopolitică şi achiziţiile băncilor centrale au stimulat creşterea

Aurul a început anul 2024 într-un mod relativ stabil, oscilând în jurul pragului de 2.000 de dolari pe uncie în ianuarie şi februarie. La sfârşitul lunii februarie, atractivitatea aurului a crescut, iar preţul a urcat cu aproape 10% în martie, depăşind pentru prima dată 2.200 de dolari. Cererea puternică din China, în timpul Festivalului Primăverii, scăderea randamentelor obligaţiunilor americane şi presiunea de vânzare asupra dolarului american au alimentat această creştere.

Începând din iulie, aurul a intrat într-un trend ascendent de patru luni, preţul atingând un nou record de aproape 2.800 de dolari uncia, la sfârşitul lunii octombrie. Achiziţiile masive ale băncilor centrale, reducerea taxelor de import pentru aur în India şi tensiunile geopolitice crescute în Orientul Mijlociu au fost principalii factori care au susţinut această creştere.

La 1 ianuarie, preţul unciei de aur era de 2.623,83 dolari.

Perspective pentru 2025: Risc bidirecţional pentru aur

În 2025, evoluţia aurului va depinde de politica monetară a Fed, de deciziile economice şi externe ale administraţiei Trump şi de evoluţiile geopolitice.

Scenariu pesimist

O dezescaladare a tensiunilor din Orientul Mijlociu sau o rezolvare a conflictului Rusia-Ucraina ar putea declanşa o corecţie bruscă a preţurilor aurului. Politicile economice ”America First” ale lui Trump ar putea diminua interesul pentru conflicte internaţionale, prioritizând rezolvarea problemelor interne.

Un ton mai dur din partea Fed, combinat cu o inflaţie persistentă, ar putea împiedica reducerea dobânzilor. Totodată, o economie slabă a Chinei, din cauza unor eventuale războaie comerciale, ar putea reduce cererea globală de aur.

Scenariu optimist

Relaxarea politicilor monetare de către băncile centrale majore, fără şocuri inflaţioniste, ar putea sprijini preţul aurului. Dacă economia Chinei îşi va reveni, stimulată de politici fiscale şi monetare favorabile, cererea pentru aur ar putea creşte.

Escaladarea tensiunilor geopolitice, fie în Orientul Mijlociu, fie în Europa de Est, ar putea genera fluxuri de investiţii către aur, ca refugiu sigur.

Cererea băncilor centrale

Achiziţiile băncilor centrale au fost un catalizator major în 2024 şi analiştii se aşteaptă ca acestea să rămână un factor important în 2025. Consiliul Mondial al Aurului estimează că cererea va depăşi 500 de tone, ceea ce ar putea susţine performanţa preţului aurului.

Aurul rămâne un activ de bază în perioade de incertitudine, iar 2025 ar putea aduce atât provocări, cât şi oportunităţi pentru investitori.

Cele mai citite știri

Exit mobile version