Actualitate
Prețurile alimentelor de bază ar trebui să scadă de la 1 august. Ce înseamnă reducerea pentru românii de rând?
De la 1 august va intra în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului care plafonează adaosul comercial la mai multe alimente de bază. Guvernanții au dat asigurări că va scădea prețul pentru aceste produse, dar nu au precizat și cu cât.
Pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:
- maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte
- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale
- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.
Lista alimentelor care vor beneficia de prevederile acestui act normativ, discutată şi agreată cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, prevăzută în Anexa ordonanţei de urgenţă, cuprinde:
- – pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi
- – lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime, 1l
- – brânză telemea de vacă vrac
- – iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr.
- – făină albă de grâu „000” 1 kg
- – mălai 1 kg
- – ouă găină calibru M 10 buc.
- – ulei de floarea soarelui 1 l
- – carne proaspătă pui: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui
- – carne proaspătă de porc: carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc
- – legume proaspete vrac: roşii (tomate), castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei capia
- – fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă
- – cartofi proaspeţi albi vrac
- – zahăr alb tos 1 kg
Pentru lista de alimente menţionată, unităţile emitente de tichete de masă, cadou si sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru Romania, indiferent de tipul acestora şi de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau pe suport de hârtie, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 1%.
Prevederile actului normativ sunt rezultatul dialogului demarat de Guvernul României cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi cei ai federaţiilor reprezentative din domeniul procesării produselor alimentare.
Ordonanţa de Urgenţă va intra în vigoare mâine, 1 august.
Prețurile actuale
În prezent prețurile la produsele cu adaos plafonat diferă de la un magazin la altul. O pâine albă simplă 300 – 500 grame costă de la 2,5 lei și poate depăși 3 lei. Un litru de lapte costă aproximativ 4 lei și prețul crește în funcție de supermarket.
Telemeaua de vacă costă în jur de 15 lei. Prețul pentru un kilogram de mălai este 4,5 lei, iar un kilogram de făină poate costa și 6 lei. Și zece ouă costă peste 10 lei, iar un litru de ulei costă de la șase lei și poate depăși zece lei, în funcție de marcă și magazin.
Ce cred comercianții despre Ordonanța de Urgență și posibilele sale efecte
„Suntem într-o perioadă în care, uman vorbind, toată lumea are nevoie de puțină pauză. Toți membrii asociației noastre, care sunt în postura de a aplica această OUG și-au anulat concediile. Fac această remarcă pentru că nu ar trebui să uităm că există și viață dincolo de orice alte provocări ale momentului. Pare că există o categorie de persoane care este foarte odihnită și disponibilă, gata să se angajeze în astfel de abordări cu un final neclar”, spune George Bădescu, directorul executiv AMRCR.
„ Cred că ceea ce se întâmplă acum în România are un specific anume, pe care încă încercăm să ni-l definim. În acest moment se încearcă interpretarea și clarificarea anumitor termeni sau formule din interiorul acestei Ordonanțe. Obiectivul este asigurarea accesului la alimentele de bază pentru populație, iar discuțiile pregătitoare au decurs în acest spirit. Obiectivul nostru este acela de a răspunde unei situații conjuncturale creată de inflația crescută, iar din acest punct de vedere am considerat că celelalte aspecte care pot fi aduse în discuție trebuie cumva gestionate din mers și trebuie găsită o soluție care să răspundă obiectivului acestei Ordonanțe”, afirmă George Bădescu.