Finanțe personale
Primul târg de locuri de muncă dedicat persoanelor greu angajabile
Aproximativ 300 persoane care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă s-au întâlnit pe 2 octombrie cu zeci de potențiali angajatori în cadrul târgului de locuri de muncă „Viitor Incluziv” organizat de Asociația Ateliere Fără Frontiere.
În prezent, România se confruntă cu o rată de angajabilitate scăzută în rândul persoanelor provenite din medii dezavantajate. Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2023, rata de ocupare a populației cu vârstă de muncă (15-64 ani) s-a situat la 63%, ceea ce reflectă o nevoie acută de sprijin pentru aceste grupuri vulnerabile.
Printre persoanele afectate, se numără cele lipsite de experiență profesională, tinerii care părăsesc sistemul de protecție socială, dar și cei care se confruntă cu discriminare din diverse motive. (șomaj de lungă durată, 45+, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuință)
Târgul „Viitor Incluziv” este o premieră la nivel național, adresându-se exclusiv persoanelor provenite din medii vulnerabile și angajatorilor incluzivi în vederea integrării pe piața muncii a tuturor persoanelor care nu și-au găsit încă un loc de muncă pe piața convențională. Candidații au beneficiat de acces la oferte de muncă concrete în sectoare variate de activitate, posibilitatea de a discuta direct cu reprezentanții companiilor prezente, ghidare în alegerea unui loc de muncă potrivit și șansa de a face un prim pas spre o carieră într-un mediu care le susține dezvoltarea.
„Oferta de locuri de muncă pentru persoanele greu angajabile reprezintă nu doar un act de responsabilitate socială, ci și o decizie strategică pentru companiile care apreciază diversitatea și valorizează integrarea profesională,” declară Dodo Tecaru, Expert Piața Muncii – Ateliere Fără Frontiere.
„Angajatorii incluzivi care sprijină aceste persoane contribuie direct la crearea unor echipe mai inovative și reziliente. Diversitatea aduce perspective valoroase care stimulează performanța și competitivitatea organizațională, consolidând în același timp coeziunea socială și dezvoltarea sustenabilă pe termen lung.” adaugă Dodo Tecaru.
Târgul a fost o oportunitate pentru persoanele care provin din medii vulnerabile și cumulează multiple dificultăți de a întâlni angajatori din domenii precum curierat și logistică, retail alimentar (supermarket), producție industrială, HoReCa (fast-food, restaurante), retail îmbrăcăminte, încălțăminte, tâmplărie și producție de mobilă, panouri solare.
Asociația Ateliere Fără Frontiere a fost înființată în anul 2008 din dorința de a oferi sprijin unei categorii de persoane defavorizate, cea a persoanelor care poartă eticheta de „greu angajabili”. Din 2008 până în prezent, Ateliere Fără Frontiere a sprijinit spre angajare 1.800 de persoane aflate în dificultate, prin programul de reintegrare socioprofesională și prin serviciile de ocupare directă pe piața muncii.
„Astfel de evenimente oferă șanse egale persoanelor care întâmpină dificultăți la angajare. La Ateliere Fără Frontiere suntem norocoși să avem alături parteneri care au înțeles nevoia de reintegrare pe piața muncii a persoanelor greu angajabile, provenite din medii defavorizate, și care s-au alăturat misiunii noastre de a le oferi tuturor oamenilor un loc demn în societate.” declară Daniela Avram, Manager Departament Social – Ateliere Fără Frontiere.
Evenimentul face parte din Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile și este organizat cu sprijinul Deichmann, BRD, BRD Asigurări de Viață, Societe Generale Global Solution Centre Romania, Ayvens, JTI, Heineken.
Ateliere Fără Frontiere este o asociație cu activitate economică, înființată în 2008, recunoscută ca organizație de utilitate publică, pentru integrarea socială, profesională și civică a persoanelor provenite din medii defavorizate, excluse, marginalizate și greu angajabile. De asemenea, Asociația Ateliere Fără Frontiere este recunoscută în București, Ilfov, Dâmbovița, Călărași, Giurgiu, Ialomița ca mediator de forță de muncă necalificată și semicalificată pentru mediul de afaceri (mari retaileri, HoReCa, construcții, industrii, logistică, transporturi etc), autorități publice și organizații din societatea civilă).