Business

Producătorii de zahăr din Ucraina se aşteaptă la creşterea producţiei şi a exporturilor în 2024

zahar
Foto: iStock

Industria zahărului din Ucraina, unul dintre cele câteva sectoare agricole profitabile din ţara vecină, ar putea să continue să crească suprafaţa cultivată în 2024 şi, dacă va beneficia şi de condiţii meteo favorabile, ar putea să majoreze cu aproximativ 50% surplusurile exportabile, a estimat Uniunea Producătorilor de Zahăr din Ucraina (Ukrsugar), transmite Reuters.

În perioada fostei URSS, Ucraina producea cinci milioane de tone de sfeclă de zahăr, dar între timp producţia s-a redus la aproximativ un milion de tone din cauza problemelor la export şi a concurenţei venite din partea zahărului produs din trestie de zahăr. Totuşi, eliminarea temporară a taxelor vamale europene pentru produsele agricole din Ucraina, începând din luna iunie 2022, combinată cu diminuarea profitabilităţii culturilor de cereale şi oleaginoase, a dus la o creştere a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr şi a recoltei de sfeclă de zahăr.

Potrivit preşedintelui Ukrsugar, Nazar Mykhailovyn, fermierii ucraineni au majorat suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr până la 250.000 de hectare în 2023, de la 186.000 de hectare în 2022. Potrivit lui Mykhailovyn, în 2024, suprafaţa cultivată va depinde de modul în care evoluează războiul cu Rusia, precum şi de situaţia la export.

„Există informaţii că suprafaţa cultivată cu sfeclă în 2024 va fi în limitele celei din acest an, dar ar putea să existe şi o creştere până la 300.000 de hectare”, a spus Mykhailovyn.

Când vine vorba de recolta de sfeclă de zahăr, Mykhailovyn estimează că în 2023 aceasta a fost de 12 milioane de tone, fiind posibil să urce până la 17-18 milioane de tone în 2024, ceea ce ar permite producţia a aproximativ două milioane de tone de zahăr alb. În condiţiile în care consumul intern se ridică la 950.000 de tone de zahăr pe sezon, surplusul care ar putea fi exportat s-ar putea ridica la jumătate din producţia estimată de două milioane de tone.

În anul agricol 2023/24, Ukrsugar se aşteaptă la o producţia de zahăr de 1,75 milioane de tone şi la exporturi de 650.000 de tone, în principal în Europa. Deocamdată, de la începutul sezonului actual şi până în prezent, Ucraina a exportat deja aproximativ 150.000 de tone de zahăr, a spus Mykhailovyn.

Comparativ, în sezonul 2022/23, Ucraina a exportat 450.000 de tone de sfeclă de zahăr şi majoritatea a ajuns în Europa. România, Bulgaria, Polonia şi Franţa au fost principalele destinaţii, a precizat Mykhailovyn.

„Aproape întreaga cantitate a ajuns în Europa. În condiţiile în care rutele maritime sunt blocate, nu putem face livrări spre Asia”, a adăugat Mykhailovyn.

În sezonul 2021/22, când accesul pe piaţa europeană era restricţionat din cauza tarifelor vamale, Ucraina a exportat aproximativ 55.000 de tone de zahăr.

Cele mai recente știri

To Top