Actualitate
Profesor Universitar Doctor Bogdan Timar: „În România undeva la 900.000 de persoane nu știu că au diabet”
Miercuri, 13 noiembrie la Centrul de conferințe Antena 3 CNN, a avut loc conferința națională România Inteligentă ”DIABET FĂRĂ COMPLICAȚII: PARTENERIAT PENTRU UN VIITOR SĂNĂTOS”. Împreună, reprezentanți ai instituțiilor din domeniul sănătății, societăților profesionale de profil, medici specialiști și reprezentanți ai pacienților au discutat despre solutii pentru creșterea nivelului de informare, educare și conștientizare a populației despre diabetul zaharat, precum și pentru îmbunătățirea îmbunătățirea accesului pacienților la servicii medicale corecte și la timp. Într-o intervenție video în cadrul evenimentului, profesorul Universitar Doctor Bogdan Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a dezvăluit că, potrivit unui studiu, în România peste 11% din populație suferă de diabet.
„Discuția trebuie împărțită pe două paliere principale. Pe de-o parte putem vorbi despre persoanele pe care le cunoaștem a avea diabet și care beneficiază, prin programul național, de medicație antidiabetică. Aici sunt puți peste 1.2 milioane persoane. Există o tendință globală care se regăsește și în România, aceea de a avea și multe persoane nediagnosticate, sau care nu iau tratament. E un lucru ușor explicabil – peste 90% din cazurile de diabet la nivel global sunt reprezentate de diabetul zaharat tip II, iar în primii ani ai evoluției sale acesta este asimptomatic. Acesta e și motivul pentru care, în afara unui screening proactiv, pacientul poate trăi mai mulți ani fără să cunoască că are diabet. Studiul Predator face referire la o situație din 2014, urmând ca în 2025 să avem o reiterație în care să facem o radiografie a prezenței diabetului zaharat în România la momentul de față. Conform estimărilor pe care le avem prevalența reală depășește puțin 11% din populația adultă a României, asta înseamnă că ar mai fi, probabil, undeva la 900.000 de persoane care au persoane și nu știu că au diabet.
Dincolo de diabet nu putem să nu ne gândim și la alte tulburări ale glicemiei care sunt corespondente stadiilor de diabet, care nu au un impact major, dar fără intervenție rapidă acele persoane riscă să ajungă la boală. În ce privește prediabetul probabil avem de-a face cu un număr de peste 2 milioane de persoane„, a declarat președintele SRDNBM în cadrul conferinței.