Actualitate
Putin dă semnale clare că Moscova nu va mai prelungi acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră
Vladimir Putin a calificat drept o înşelăciune din partea Occidentului faptul că alimentele din cadrul acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră nu ajung în ţările sărace din Africa şi, pe de altă parte, a respins ideea că invazia rusă din Ucraina a provocat criza alimentară, dând vina tot pe Occident. Comentariile sale se adaugă semnalelor tot mai evidente pe care Moscova le dă în ultima vreme că nu va mai prelungi în iulie acordul mediat de Turcia şi ONU.
„Aceste autorităţi neocoloniale europene, şi, de fapt, americane, au înşelat încă o dată comunitatea internaţională şi ţările nevoiaşe din Africa. Au exportat 31,7 milioane de tone şi doar 3% au ajuns în ţările sărace din Africa. Nu este aceasta o înşelăciune?” – a declarat Putin sâmbătă, la o întâlnire cu lideri africani care a avut loc la Sankt Petersburg, potrivit agenţiei TASS.
Liderul de la Kremlin a citat statistici. Până la 15 iunie, 31,7 milioane de tone de produse agricole au fost exportate din porturile ucrainene cu ajutorul Rusiei şi al Turciei, a spus el. „Nu sunt puţine. În ţările nevoiaşe din Africa, care sunt Djibouti, Somalia, Sudan, Libia şi Etiopia, au fost trimise 976 de mii de tone din cele 31,7 milioane de tone. Aceasta reprezintă doar 3,1%”, a subliniat el.
Occidentul s-a obişnuit să mintă întreaga lume „timp de secole” şi continuă să facă acest lucru şi astăzi, a acuzat Putin. „Între timp, 38,9%, adică 12,3 milioane de tone, sunt trimise în statele UE. Către Turcia 11%, iar apoi către alte ţări”, a continuat Putin. „Prin urmare, vă atrag atenţia: livrările de cereale ucrainene pe pieţele mondiale nu rezolvă problemele ţărilor africane care au nevoie de hrană”, a punctat Putin în faţa liderilor africani.
Criza alimentară mondială nu a fost cauzată de „operaţiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, ci de acţiunile ţărilor occidentale, a mai afirmat Putin.
„Criza a început să prindă contur cu mult înainte de situaţia din Ucraina. Şi a apărut ca urmare a faptului că ţările occidentale, atât SUA, cât şi ţările europene, au început să se angajeze într-o emitere nejustificată (de bani), nejustificată din punct de vedere economic, pentru a-şi rezolva problemele legate de pandemia de coronavirus”, a declarat şeful statului rus.
„De fapt, realizând o emitere uriaşă, în SUA a fost de aproximativ 9.000 de miliarde de dolari, în Europa undeva în jur de 5.000 de miliarde de euro, au aspirat piaţa mondială a tuturor produselor alimentare în favoarea lor, abuzând de poziţia lor de monopol şi dezavantajând ţările în curs de dezvoltare. Nu voi intra în detalii, dar este, aşa cum spunem noi, un fapt medical, un lucru evident”, a spus Putin.
În plus, le-a spus el liderilor africani, livrările de cereale din Ucraina pe pieţele mondiale nu rezolvă problema foametei. „Nu credem că aprovizionarea cu cereale ucrainene pe pieţele mondiale rezolvă problema sărăciei şi a foametei. Nu, nu este aşa”, a spus Putin.
Anterior, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, declarase pentru Izvestia că partea din acordul privind cerealele care priveşte Rusia nu a fost niciodată pusă în aplicare, aşa că nu există nicio perspectivă sau motiv de facto de prelungire a acestuia.
„Putem afirma că, dacă judecăm de facto după statu quo-ul pe care îl avem, acest acord nu are nicio şansă”, declarase Peskov. „Aşadar, dacă judecăm după ce avem acum, desigur, nu există perspective şi nici motive pentru prelungirea acestuia, deoarece până în prezent ceea ce ni s-a promis nu a fost făcut”, a conchis Peskov, citat de TASS.