Actualitate

Putin dă vina pe Occident pentru eşecul acordului privitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră şi spune că Rusia a fost forţată să se retragă

Posted on

Foto: iStock

Liderul rus Vladimir Putin a dat vina pe Occident pentru colapsul acordului ce asigura transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră şi a negat că retragerea Moscovei ar genera o criză alimentară globală. Comentariile sale vin după mai multe ore de discuţii purtate la Soci cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care însă continuă să fie optimist şi crede că acordul ar putea fi restabilit în curând, relatează CNN şi Reuters.

„Occidentul, ca să spunem lucrurilor pe nume, ne-a înşelat cu privire la obiectivele umanitare pe care le-ar fi urmărit prin Iniţiativa de la Marea Neagră, de a ajuta ţările în curs de dezvoltare”, a declarat Vladimir Putin în conferinţa de presă comună susţinută alături de Recep Tayyip Erdogan.

„Aşa cum am mai spus, am fost pur şi simplu forţaţi să luăm această decizie”, a continuat Putin, referindu-se la ieşirea Moscovei din acord, în luna iulie, când a refuzat să-l prelungească, după un an de funcţionare.

Rusia a declarat, la ieşirea din acord, că garanţiile promise Moscovei de Occident printr-un memorandum anexat acordului, referitoare la propriile sale exporturi de produse agricole şi îngrăşăminte, nu au fost respectate.

În plus, Putin a continuat să nege că exporturile din Ucraina – unul dintre principalii furnizori de cereale din lume, alături de Rusia – ar influenţa piaţa alimentară globală, iar lipsa lor ar provoca o criză. „În mod evident, rezilierea acordului nu a afectat pieţele globale de producţie şi aş dori să subliniez acest lucru în mod special. Indiferent ce se spune despre acest lucru, preţurile cerealelor continuă să scadă, nu există o penurie fizică de alimente. Există probleme cu distribuţia echitabilă a acesteia, da. Dar acest lucru nu are nimic de-a face cu aşa-numitul acord pentru cereale”, a adăugat Putin, citat de CNN.

În altă ordine de idei, liderul de la Kremlin a descris întâlnirea cu Erdogan ca desfăşurându-se „într-o atmosferă constructivă şi de afaceri”.

Înainte de a începe discuţiile propriu-zise cu Ergodan, Putin declarase că Rusia ar fi dispusă să ia în considerare reluarea acordului privind cerealele. „Vom face acest lucru de îndată ce toate înţelegerile privind ridicarea restricţiilor la exportul de produse agricole ruseşti vor fi pe deplin implementate”, a spus el.

Cele mai citite știri

Exit mobile version