Energie
Radu Constantin: Investițiile sunt cuvântul de ordine pentru Hidroelectrica
Fenomene meteo extreme, temperaturi record și perioade lungi de secetă. Fără îndoială, schimbările climatice ne influențează din ce în ce mai mult viața. Deși există câteva programe în care se investesc sume importante, iar aici trebuie menționate cele dedicate împăduririi, sistemelor de irigații sau energiei verzi, statul român nu este încă pregătit să facă față noilor provocări climatice. Din fericire, pentru multe companii românești grija pentru mediu este o prioritate, așa că strategiile de investiții sunt centrate pe proiecte „verzi”. Radu Constantin, membru al directoratului și director administrativ al Hidroelectrica, a vorbit în cadrul Conferinței Naționale România Inteligentă „Schimbările Climatice – Marile provocări, marile riscuri. Cât de pregătită este România astăzi?” despre cum este afectată compania de efectele schimbărilor climatice, dar și despre investițiile în retehnologizare care vor contribui la echilibrarea sistemului energetic național.
Hidroelectrica are o stategie de investiții în care accentul este pus pe tehnologii de ultimă generație, foarte performante. Astfel, nu doar că reușește să facă față noilor provocări climatice, dar are un rol din ce în ce mai important în sistemul energetic românesc. „Hidroelectrica e principalul element de stabilitate al sistemului energetic național. Apa joacă un rol deosebit de important în activitatea companiei. Cu siguranță că gestionarea resurselor de apă pentru a produce energie este dezideratul principal și obiectivul principal care preocupă specialiștii din cadrul companiei. Impactul climatologic și schimbările climatice existente în momentul de față necesită decizii urgente, pe plan politic, atât național și european, iar pentru Hidroelectrica investițiile sunt cuvântul de ordine”, a declarat, în cadrul conferinței, Radu Constantin.
Întrebat dacă perioada îndelungată de secetă traversată de țara noastră, precum și scăderea debitelor Dunării afectează activitatea companiei, oficialul a arătat că în acest moment nu sunt probleme. „Gestionarea aceasta a Dunării și a bazinului hidrografic e optimă cât să putem îndeplini cererile dispeceratului energetic național și să asigurăm stabilitatea cu privire la livrarea de energie. Nu e o situație critică, prin care nu am mai trecut – suntem într-o zonă de gestionare responsabilă, acesta fiind și obiectivul nostru”, a spus directorul administrativ al Hidroelectrica.
Eforturi pentru echilibrarea sistemului energetic
Investițiile reprezintă soluția pentru echilibrarea sistemului energetic național, iar Hidroelectrica îți asumă investiții de peste 400 de milioane de euro în următorii ani pentru a îndeplini acest obiectiv.
„Investițiile reprezintă cuvântul de bază din cadrul managementului companiei. Suntem orientați atât spre zona de retehnologizare a instalațiilor deja existente: am semnat contractul pentru retehnologizarea Vidraru, sunt 188 de milioane de euro care vin în această direcție, vom avea retehnologizarea la Râu Mare Retezat, în valoare de peste 136 de milioane de euro și Brădișor, o altă hidrocentrală importantă a României, un proiect de peste 100 de milioane de euro. Acestea sunt cifre pe care Hidroelectrica și le asumă în următorii ani din punct de vedere al retehnologizării. Cu siguranță însă avem și proiectele istorice – suntem în zona de obținere a acordurilor de mediu – Pașcani, Răstolnița și alte hidrocentrale istorice vor putea să adauge peste 200 de MW putere instalată în cadrul sistemului energetic național și vor juca un rol important în echilibrarea sistemului. Totodată aceste proiecte vor facilita accesul populației la energie curată, la energie verde, pentru că energia hidro este energie verde. Hidroelectrica nu joacă doar rolul de producător, noi ne adresăm și consumatorilor finali, avem o ofertă competitivă atât pentru mediul de business cât și pentru consumatorii casnici din România. Încercăm să asigurăm tot fluxul, de la producție de energie verde până la consumatorul final”, a mai declarat Radu Constantin.